Partidul USR PLUS a votat, astăzi, împreună cu PSD și AUR pentru demiterea guvernului României, doar ca să-l pună pe Dacian Cioloș în funcția de premier, deși nu are sprijinul parlamentar necesar.

Foștii parteneri de guvernare ai PNL-ului au mers pe mâna opoziției de stânga din România, pe motiv că nu îl suportă pe Florin Cîțu și au contribuit la demiterea cabinetului său, printr-un total de 281 de voturi.

Useriștii au semnat alături de PSD pentru demiterea unui guvern de dreapta, reușind astfel să deschidă o criză guvernamentală care nu se va soluționa curând.

Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să desemneze un nou candidat la conducerea guvernului, care va avea 10 zile pentru formarea unui cabinet.

Șansele ca viitorul guvern să se instaleze repede sunt minime, pentru că PNL ar putea să-l propună tot pe Florin Cîțu, iar USR îl va propune pe Dacian Cioloș.

Situația este favorabilă unei viitoare alianțe de stânga, dintre PSD și AUR, care ar putea să preia guvernarea din România, cu ajutorul acordat astăzi de USR PLUS.

Cu toate că USR PLUS se declară anti-PSD, Dacian Cioloș a mai contribuit o dată la întoarcerea în forță a PSD-ului la guvernare, după mandatul său de premier din 2016.

Dacian Cioloș a tărăgănat atunci decizia de a fi sau nu candidatul dreptei în 2016, reușind să lase PNL-ul fără un candidat solid la parlamentare. Datorită acestei „situații”, PSD-ul a scos 45% din voturi, cu Liviu Dragnea, la conducerea partidului.