Membri ai Asociaţiei „21 Decembrie” şi Noii Golani au participat la sfârşitul săptămânii trecute la un marş în Bucureşti pentru comemorarea victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990 (6 morţi şi 746 de răniţi, potrivit evidenţei comisiilor parlamentare de anchetă). Participanţii, care purtau cravate roşii de pionier, au plecat din Piaţa Universităţii, din locul numit simbolic „Kilometrul zero al democraţiei”, pe traseul Piaţa Universităţii-Piaţa Romană-Calea Dorobanţi-Bulevardul Primăverii, încheindu-şi marşul în faţa casei fostului preşedinte Ion Iliescu.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, a anunţat că a atacat la Curtea Supremă decizia procurorilor prin care au fost scoşi de sub urmărire penală în dosarul mineriadei din 13-15 iunie preşedintele României din acea perioadă, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.

El le-a vorbit celor care s-au adunat în faţa Teatrului Naţional după 20 de ani despre un protest maraton început în 22 aprilie 1990, ce avea să devină cunoscut ca „fenomenul Piaţa Universităţii”, zonă declarată liberă de neocomunism, kilometrul zero al democraţiei şi că timp de 52 de zile s-au ars carnete de partid, s-a scandat pentru aplicarea punctului 8 de la Timişoara, pentru epurarea guvernului de nomenclaturişti şi judecarea vinovaţilor de crimele din decembrie 89.

Manifestaţia a fost reprimată violent, pe tot parcursul zilei de 13 iunie 1990, când au avut loc confruntări de stradă, au fost incendiate autobuze ale poliţiei, sediile poliţiei capitalei, Ministerului de Interne şi SRI. Seara, trei garnituri de tren cu mineri plecau din Petroşani spre Bucureşti. Un alt tren pleca din gara Motru. A doua zi, în frunte cu Miron Cozma, minerii au fost orientaţi şi dirijaţi să facă ordine. Era începutul mineriadei din 13-15 iunie 90. Au fost devastate sediile partidelor PNŢ-CD, PNL, Facultatea de Geologie, Institutul de Arhitectură şi simplii trecători consideraţi intelectuali erau bătuţi.

Dosarul mineriadei nu a ajuns încă în instanţă.