În cadrul actului, Morant a afirmat că noua Lege a științei, tehnologiei și inovației și Legea organică a sistemului universitar (LOSU) își propun să crească drepturile lucrătorilor din știință și să construiască o carieră previzibilă și stabilă pentru a ajunge la cercetătorii țării noastre. a eternei adolescenţe. „Sunt două reglementări care întăresc rolul universităților ca spații de cunoaștere și progres social colectiv”, a spus el.

În plus, el a subliniat angajamentul Guvernului Spaniei cu o investiție în creștere și stabilă în știință și crearea de oportunități în acest domeniu prin cea mai mare ofertă de angajare publică din ultimii 15 ani. În acest sens, a cerut comunităților autonome să fie solidar responsabile pentru finanțarea universităților pentru a inversa exodul creierelor pe care l-am experimentat în ultimul deceniu.

Morant a anunțat, de asemenea, că Ministerul Științei și Inovării va publica noul apel pentru mandate de cinci ani pentru personalul de cercetare din organizațiile publice de cercetare (OPIS), care va recunoaște și va remunera experiența cercetătorilor din centrele spaniole și străine și universități.

Până la aprobarea noii Legi a științei, a fost recunoscută doar experiența în principalele organizații publice de cercetare spaniole. „În Spania nu existau doar granițe în afara țării, ci și pe teritoriul nostru între OPIS înșiși și universități, de exemplu. Cu aceste perioade de cinci ani le punem capăt”, a spus ministrul.

La rândul său, ministrul Universităților s-a referit la LOSU, care numără printre obiectivele sale în ceea ce privește concursurile de acces la posturile didactice și acela de a crește garanțiile de obiectivitate în comisiile de selecție ca obiectiv față de concursurile de acces. la posturile didactice. Pentru aceasta, LOSU are în vedere ca respectivele comisii să fie integrate de o majoritate de membri externi universității convocante și aleși prin tragere la sorți publică din grupul de profesori de categorie egală sau superioară postului convocat. De asemenea, pentru a garanta principiile publicității, transparenței și concurenței, Legea prevede ca respectiva convocare să fie comunicată registrului public al concursurilor PDI al Ministerului Universităților.

În noul decret regal care va reglementa sistemul de concurs, care este în pregătire de Ministerul Universităților, aceste oferte de muncă trebuie publicate în EURAXESS Jobs. Această platformă științifică de angajare este europeană, dar instituții și companii din țări terțe publică și oferte de locuri de muncă.

Prin acest pariu se dorește să dea un impuls internaționalizării sistemului universitar și să îl deschidă către Spațiul European al Învățământului Superior. În acest sens, pentru a facilita atragerea cadrelor didactice internaționale, pentru a accelera accesul la cariera academică și a întineri forța de muncă, LOSU elimină acreditarea pentru accesul în prima etapă a carierei academice (Assistant Doctor), ceea ce reprezintă o anomalie în universitatea europeană. sistem.

În plus, Subirats a subliniat că internaționalizarea sistemului universitar al țării noastre este una dintre axele fundamentale ale LOSU și, pentru prima dată, există un titlu specific dedicat acestui subiect în Drept.

Evenimentul, desfășurat la Universitatea Carlos III din Madrid de Ziua Internațională a Educației, a inclus și participarea secretarului general pentru Cercetare al Ministerului Științei și Inovării, Raquel Yotti; secretarul general pentru universități al Ministerului Universităților, José Manuel Pingarrón și rectorul UC3M, Juan Romo.

Rețeaua EuraxessÎn cadrul evenimentului a fost abordat și rolul rețelei Euraxess în sprijinirea mobilității în cercetare. Această inițiativă a Comisiei Europene, pe care Fundația Spaniolă pentru Știință și Tehnologie (FECYT) o coordonează din 2008, a fost cheia pentru a da vizibilitate principiilor comune în managementul resurselor umane în cercetare în cadrul Spațiului European de Cercetare.

În plus, la eveniment a fost prezentată publicarea hărții „Traiectoria carierei cercetătorului în Spania dintr-o privire”, elaborată de FECYT, care explică principalele caracteristici ale posturilor existente în diferitele etape ale carierei de cercetare și promovează oportunitățile de finanțare ale Resursele umane din sectorul european, național, regional și privat.

Ministrul Universităților, Joan Subirats, și ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, împreună cu rectorul Universității Carlos III din Madrid, Juan Romo (în centru).

Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul prezintă noutățile în itinerariul carierei științifice și academice în Spania