Președintele Generalitati, Pere Aragonès i Garcia, ministrul Economiei și Finanțelor, Natàlia Mas Guix, și ministrul Culturii, Natàlia Garriga i Ibáñez, s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții platformei Actua Cultura la Palau de la Generalitat.

Întâlnirea a avut loc în cadrul întâlnirilor pe care Executivul le ține cu agenții sociali și economici pentru întocmirea bugetelor pe 2023.

În numele platformei Actua Cultura, a participat Joan Sala, din domeniul editorial; Eva Faustino, reprezentant al domeniului muzical; Montserrat Bou, în numele sectorului audiovizual, și Joan Anton Maragall, reprezentant al artelor vizuale.

După încheierea ședinței, consilierul Garriga a amintit că Departamentul pentru Cultură are în plan să aplice o creștere de 101 milioane euro pentru 2023, ceea ce înseamnă trecerea de la 1,3% la 1,5% din bugetul alocat acestui domeniu, ajungând astfel la 2% la finalul legislatură. Bugetul pentru 2023 ar fi de 476 de milioane de euro.

Ministrul Culturii a arătat că Guvernul este de acord cu acest angajament bugetar, dar că pentru a-l îndeplini „este nevoie de un acord bugetar și avem nevoie de el acum”. Garriga a afirmat că „o extindere a bugetelor actuale ar încetini toate oportunitățile de creștere pe care le avem în toate sectoarele și ar limita oportunitatea pe care o are cultura de a primi resursele de care are nevoie și le merită cu adevărat”.

Ministrul a amintit că, în exercițiul financiar 2022, bugetul pentru Cultură a trecut deja de la 1,1% la 1,3% și a afirmat că „sectorul nu trebuie să se mai simtă niciodată subfinanțat ca până acum, pentru că cultura este un bun esențial și trebuie să fie la același nivel ca educația, sănătatea sau drepturile sociale ca principalele picioare ale statului bunăstării”

Din toate aceste motive, Garriga a făcut apel la responsabilitatea forțelor politice cu care se negociază bugetele, asigurând că „Catalunia are nevoie de ele, la fel și cetățenii”.

sursă: Natàlia Garriga: „Este nevoie de un acord bugetar pentru a putea oferi culturii resursele de care are nevoie și pe care le merită”