Consilierul pentru Solidaritate şi Cetăţenie (Solidaridad y Ciudadanía), Rafael Blasco, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de “reducerile continue pe cheltuieli care pun în pericol programele de integrare” promovate de guvernul regional din Valencia şi de primăriile din Comunitat Valenciana.

Potrivit unui comunicat, Blasco se plânge de faptul că în afară de reducerea cu 50% a bugetului pe 2010 pentru Fondo de Acogida e Integración de Inmigrantes, guvernul naţional a decis şi excluderea progresivă a românilor şi bulgarilor din criteriile de distribuţie a fondului transmis comunităţilor autonome, pe motiv că sunt cetăţeni europeni.

Consilierul subliniază că pentru români şi bulgari, fondul se reduce cu 30 de procente, urmând ca peste patru ani să dispară definitiv. Potrivit calculelor făcute de Blasco, peste 50 de mii de români şi bulgari din regiune nu vor beneficia în 2010 de avantajele oferite de acest fond.

Una dintre regiunile cele mai afectate de aceste reduceri de cheltuieli este Comunitat Valenciana, pentru că numărul românilor este de 137.500, iar cel al bulgarilor de peste 36.000, care, spune Blasco, “pentru că sunt cetăţeni europeni, nu înseamnă că un mai au nevoie de asistenţa administraţiei publice”.

În urma reducerii anunţate, Valencia ar primi din Fondul de primire şi integrare (în valoare totala de 100 de milioane de euro) numai 11,1 milioane de euro, în loc de 22,9 milioane de euro, motiv pentru care autorităţile regionale cred că executivul de la Madrid lasă pe umerii regiunilor şi ai municipiilor sarcina integrării, deşi gestiunea imigraţiei şi mecanismele aparţin statului.