– Vicepreședintele a prezentat campania Generalității de Ziua Femeii, cu sloganul „Ai grijă de tine este feministă”

– Legea egalității propune creșterea prezenței bărbaților în profesii extrem de feminizate și în domeniul îngrijirii

Vicepreședintele și ministrul egalității și politicilor incluzive, Mónica Oltra a subliniat că Legea egalității, al cărei anteproiect este în curs de finalizare de către departamentul său, este propusă „ca o lege de clasă care promovează o schimbare a modelului productiv”, în care grija este apreciată „ca un element esențial pentru sustenabilitatea vieții”. .

Oltra a prezentat campania Generalitati pentru comemorarea, pe 8 martie, a Zilei Internationale a Femeii, cu sloganul „A avea grija de tine este feminista”, cu care se doreste revendicarea dreptului al femeilor să „aiba timp de calitate pe care să-l dedice auto-îngrijirii”, pentru că „este foarte important să ai grijă, dar și să ai grijă de sine”.

„Ca noi femeile să avem timp să ne dedicăm, nu este responsabilitatea noastră exclusivă, ci trebuie să existe o responsabilitate socială și cea a administrațiilor publice în sarcina de a garanta că vremurile sunt echitabil și că nu întotdeauna femeile își asumă îngrijirea”, a explicat ea.

În acest sens, el a exprimat necesitatea unei „schimbări de paradigmă care valorifică vindecarea” și a subliniat că acesta este unul dintre obiectivele legii egalității. , care intenționează să demareze procesul administrativ de pregătire a anteproiectului în scurt timp, după un amplu proces de participare în care au fost strânse propuneri de la 70 persoane.

Eliminarea oricărei forme de discriminare, egalitatea de gen cu o abordare transversală și generarea de politici publice care să permită femeilor și bărbaților să participe în condiții egale la viața de familie, socială, comunitară și economice, sunt altul dintre pilonii pe care se va baza aceasta lege.

Reducerea decalajului în îngrijire

Vicepreședintele a explicat că Generalitati isi asuma sarcina „combaterii decalajului in ingrijire”, iar din acest motiv legea propune ca reducerile orare pentru crestere si ingrijire sa fie prelungite cu o ora pe zi atunci cand sunt solicitate de persoane de genul subreprezentat in cererea de masuri de ingrijire. .eașarea, care sunt în mod normal bărbați.

Dezvoltarea unui sistem public de îngrijire este un alt obiectiv pe care le va stabili legea, care va face acest lucru dintr-o „perspectivă ecofeministă care rupe de rolurile și stereotipurile de gen și eradicarea socială”. , inegalități culturale și de gen”.

De asemenea, se vor promova credite fiscale pentru companiile care includ măsuri de compensare pozitivă pentru genul subreprezentat, pe lângă întreprinderea de acțiuni care să permită evaluarea îngrijirii, precum pregătirea unui raport anual privind impactul asupra PIB-ului economiei de creștere, îngrijire și vindecare, care este cunoscut sub numele de „cont satelit”.

Politici de conciliere

Oltra a indicat că legea va promovarea odihnei de sărbători în sectorul comerțului, în special în marile magazine, pe lângă promovarea zilei de lucru de ore, cu manopera de întreținere și drepturi salariale.

Politicile de orar flexibil, precum si de prezenta flexibila si telemunca vor fi alte masuri cuprinse in lege, alaturi de stabilirea permisului de functionari publici prin nastere, primire si adoptie. in minim 6 luni pentru familiile biparentale si pana la 12 in cazul familiilor monoparentale.

Legea include și elaborarea unei Strategii de utilizare a timpului pe baza unui sondaj periodic asupra timpului pe care populația îl alocă activităților zilnice, care permite o redistribuire a timpului fără decalaje de gen.

Egalitatea transversală de gen

Vicepreședintele a indicat că promovarea al coeducației în toate etapele de învățământ va fi un alt obiectiv al legii, acela de a garanta „un mediu care să favorizeze libera alegere și fără condiții de opțiuni academice, mai ales în acele specialități în care sunt detectate decalaje de gen”.

Curriculumul mixt va include dobândirea de competențe pentru viața de zi cu zi, întotdeauna dintr-o perspectivă intersecțională de gen, a explicat Oltra, care a adăugat că se va lucra și pe ideea că menstruația produsele de igienă sunt universal accesibile, acordând prioritate celor care sunt durabile din punct de vedere ecologic.

Această viziune transversală de gen își va avea repercusiunile și în mediul urban, unde administrațiile publice vor fi obligate să includă un raport de impact de gen cu abordare intersecțională și cu indicatori de sustenabilitate.

Premiile Isabel Ferrer

De asemenea, vicepreședintele va preda în această după-amiază în Potríes, Premiile Isabel Ferrer 2022 pe care Consell le acordă trei persoane sau entități care s-au remarcat în lupta pentru egalitatea efectivă între femei și bărbați și care anul acesta sunt pentru activista Carmen Soto, ilustratorul Viví Escribá și Associació Dones de la Mar (ADOMAR).

Scopul acestui premiu este de a recunoaște și de a recompensa public acele persoane și entități care, la nivel personal, profesional, social, instituțional sau cultural, s-au remarcat pentru ruperea prejudecăților sociale și factori culturali care împiedică femeile să fie egale cu bărbații sau pentru munca lor în favoarea egalității.

Juriul pentru Premiile Isabel Ferrer 2022 a decis să o recompenseze pe Carmen Soto pentru „cariera și angajamentul ei” care lucrează la Amnesty International încă de la crearea sa în 123, și pentru că a fost „un pionier în apărarea drepturilor femeii”.

În ceea ce privește Viví Escrivá, juriul i-a evidențiat „cariera impresionantă în domeniul ilustrației” și marea sa lucrare „în promovarea lecturii în rândul tinerilor” .