Ministerul Dezvoltării Regionale şi turismului a propus Guvernului modificarea legii Agenţiei Naţionale a Locuinţelor, astfel încât tinerii care stau acum în locuinţe tip ANL să le poată cumpăra repede şi ieftin. Potrivit modificărilor aduse legii Agenţiei Naţionale a Locuinţelor, termenul de cumpărare a apartamentelor ANL se va reduce de la trei ani la un an pentru cei care locuiesc acum cu chirie în locuinţele ANL şi care doresc să le cumpere.

20.000 de astfel de locuinţe pot fi cumpărate de chiriaşii tineri, persoane sub 35 de ani,  începând chiar de săptămâna aceasta, la preţuri foarte mici, respectiv: 19.000 de euro pentru o garsionieră, 27.000 de euro un apartament cu două camere şi maximum 36.000 de euro unul cu trei camere. Preţul caselor a fost stabilit ţinând cont de valoarea de înlocuire a acestora la care s-a adăugat un coeficient de 10% pentru cheltuieli neprevăzute şi din care se va scădea valoarea de amortizare a locuinţei la zi în momentul vânzării acesteia.

Apartamentele ANL sunt cu 50% mai ieftine faţă de locuinţe similare, scoase la vânzare pe piaţa imobiliară, deoarece sunt cele de construire şi nu includ valoarea terenurilor, fiecare primărie urmând să decidă dacă le va vinde sau închiria locatarilor ANL suprafeţele de teren pe care au fost ridicate locuinţele. La valoarea scăzută a acestor imobile  contribuie şi finisajele ieftine folosite, dar şi suprafeţele lor modeste (40-70 mp). Apartamentele vor avea acelaşi preţ de vânzare indiferent de amplasare, iar preţul lor scade odată cu vechimea.

A fost eliminată din lege şi condiţia privind un anumit cuantum al veniturilor pe care trebuia să îl aibă cumpărătorul. Ministrul Elena Udrea a explicat: „Reducem sau modificăm criteriile pe care legea le prevede pentru cei care doresc să achiziţionze aceste locuinţe. Dorinţa noastră a fost ca cei care au posibilitatea şi îndeplinesc condiţiile să cumpere casele ANL, să poată să acceseze programul „Prima casă”, care este un alt program desfăşurat de actualul Guvern, încă de anul trecut”. Banii obţinuţi din vânzarea locuinţelor vor fi investiţi într-un alt program ANL, de construcţii de locuinţe pentru tinerii specialişti de la sate.

Modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe ar putea aduce la buget circa jumătate de miliard de euro, ajustările legislative propunându-şi impulsionarea vânzării de locuinţe şi susţinerea programelor anunţate de minister, care vizează construirea a 100.000 de locuinţe noi pentru tineri în următorii trei ani.