#Spania – Președintele Insulelor Canare, Fernando Clavijo, și ministrul interimar de interne, Fernando Grande-Marlaska, au susținut o întâlnire de lucru pentru a aborda mecanismele de consolidare a coordonării dintre administrații în gestionarea fluxurilor migratorii pe ruta Insulelor Canare.

Clavijo și Grande-Marlaska au trecut în revistă detaliile celor mai recente sosiri în arhipelag și au împărtășit analizele și proiecțiile efectuate de experții Forțelor și Corpurilor de Securitate pe această temă.

Șeful Executivului Canare i-a transmis șefului de Interne necesitatea „extremării relațiilor dintre Insulele Canare și Stat într-o chestiune la fel de sensibilă precum fluxurile migratorii”.

Președintele Insulelor Canare a transferat îngrijorarea ministrului de Interne după datele înregistrate până acum în august unde au fost salvate 2.283 de persoane, față de cele 1.075 care au fost salvate în aceeași lună a anului precedent.

În acest sens, Grande-Marlaska a subliniat că, datorită politicii de migrație a guvernului, Spania a reușit să închidă anul 2022 cu o scădere cu 25,6% a sosirilor neregulamentare în toată țara și cu o reducere cu 29,7% a sosirilor în Insulele Canare.

Ambii oficiali au convenit asupra necesității de a continua aprofundarea lucrărilor aprofundate care s-au desfășurat în acest domeniu și care implică o cooperare efectivă cu țările de origine și tranzit și lupta comună a poliției împotriva organizațiilor criminale care fac trafic cu ființe umane.

Fernando Clavijo a subliniat necesitatea ca „Insulele Canare să nu fie lăsate în afara managementului migrației și a politicii de migrație a Guvernului Spaniei” nu doar în competențele Ministerului de Interne. Grande-Marlaska a promis că va transfera restului ministerului chestiunile care nu sunt de responsabilitatea Internelor.

Atât Președintele Insulelor Canare, cât și Ministrul de Interne au subliniat importanța monitorizării în profunzime a situației actuale și pentru a putea adopta măsurile necesare.

Aceștia au convenit și atunci când vine vorba de a sublinia necesitatea de a face față cu seriozitate și rigurozitate unei probleme de mare importanță pentru cetățeni și de a evita mesajele simpliste care falsifică realitatea fenomenului migrator.

Ministrul de Interne și Președintele Insulelor Canare în timpul întâlnirii de lucru

Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska și Clavijo discută despre coordonarea pentru gestionarea fluxurilor migratorii pe ruta Insulelor Canare