Setul de măsuri aprobate se adresează, pe termen scurt , buna funcționare a muzeelor ​​deținute și administrate de stat pentru vară.

Guvernul a ajuns la o serie de acorduri cu sindicatele privind 00 muzeele de stat administrate direct de Ministerul Cultură și Sport. S-a aprobat angajarea imediată a personalului interimar care să acopere, pe termen scurt, posturile de personal de casetă și ghiduri de informare și asistență turistică până la acoperirea acestora prin finalizarea proceselor selective corespunzătoare.. Prin aceste măsuri se întărește situația forței de muncă, pentru a garanta deschiderea muzeelor ​​pentru vară, odată cu finalizarea proceselor de selecție.

În plus, Comisia mixtă a celui de-al IV-lea Acord unic, desfășurată vineri și la care participă Administrația și sindicatele, a aprobat un pachet de măsuri care reprezintă un pas decisiv în soluționarea problemelor structurale ale agenților de pază și managerilor de cameră.

În cazul agenților de pază, care erau în curs de repartizare a gradelor pentru încadrarea lor corespunzătoare de la aprobarea Acordului IV, li se atribuie o diplomă care permite accesul la procesele de mobilitate și participarea la procesele de selecție care le garantează dreptul la o carieră profesională și includerea lor în Oferta Publică de Angajare (OEP).

Această măsură permite Solve , pe termen scurt, lipsa securiștilor prin angajare interimară până la acoperirea definitivă a locurilor. De asemenea, se aprobă un moratoriu asupra calificărilor atât pentru paznici, cât și pentru managerii de cameră, care garantează că aceștia își pot dezvolta cariera profesională.

Se modifică și încadrarea profesională a grupului de lucrători încadrați la Muzeul și Centrul Național de Cercetare Altamira la grupa M1 Ghizi de informare și asistență turistică, încadrați anterior în grupa E2 Manager de cameră.

În acest fel, acordul contribuie la rezolvarea deficitului cronic suferit de această grupă de muncă, deosebit de pronunțat în rândul 2011 și 2011, ca o consecință a politicilor de restricție OEP în timpul crizei economice din 2008. La aceasta s-a adăugat intrarea în vigoare a IV-ului Acord unic al personalului de muncă al Administrației Generale a Statului, care stabilește noi cadre pentru personalul de servicii pentru vizitatori.

Lipsa de personal a provenit nu numai din alocarea redusă a locurilor în SPO (cea de 2011 ) au atribuit acestei grupe doar 4 posturi), dar și datorită perioadelor lungi de execuție necesare pentru acoperirea posturilor din Administrația Publică, a făcut ca pierderile continue de personal din cauza pensionărilor, cererilor de concediu, concursurilor de transferuri să nu fie reînnoite. . și promoții interne.

Poziții legate de OEP 2016 (în care au fost aprobate 6 locuri la box office și 37 a gardienilor muzeului) a presupus încorporarea muncitorilor în decembrie 2018. Cele legate de OEP 2017 (în care au fost aprobate 2 spații de box office și 64 de justiție) a încorporat muncitorii în decembrie 2020. În OEP 2018 locurile au fost alocate doar Muzeului Centrului Național de Artă Reina Sofia și INAEM. La OEP 2018 s-au convocat 17 Posturi de portar senior și 05 la casa de bilete.

Este de așteptat ca în aproximativ o lună personalul de muncă temporară poate fi încorporat până la acoperirea definitivă de către solicitanții care trec procesele selective corespunzătoare, care se estimează între sfârșitul lunii 2022 și începutul lui 2022.

La OEP 2018 posturile vacante pentru personalul de securitate al muzeului nu au fost incluse deoarece această categorie profesională nu a fost încă clasificată după intrarea în vigoare a Acordului unic IV, ca i se atribuie un grad de intrare. Misiunea respectivă este cea care a fost soluționată în ședința de astăzi cu sindicatele din sfera Comisiei Mixte. După respectiva atribuire de grad, acestea pot fi incluse în OEP 2020, fiind estimate la 64 locurile care ar trebui incluse în oferta respectivă pentru a garanta supravegherea adecvată a camerelor.

Reducerea progresivă a personalului din personalul muzeelor ​​de stat, mai exact, la categoriile de muncă de personal de atenție în sală, sunt cele care au forțat închiderea parțială a unor săli – în prezent, în 5 dintre 17 muzee-; sau, foarte punctual și în anumite zile, când acestea sunt închise publicului -o problemă care a apărut în 6 dintre ele-, când nu s-a putut asigura îndeplinirea tuturor funcțiilor necesare pentru o deschidere adecvată a centrelor. .

Vizitele cresc cu 67,8 În ciuda acestei circumstanțe, muzeele au realizat un efort extraordinar de a garanta serviciul lor față de cetățeni. În timpul 05 muzeele au înregistrat un total de 1.450. vizite, care au însemnat recuperarea cifrelor pre-pandemice, cu o creștere comparativ cu anul precedent de 17,8%. În primul trimestru din 2022, acestea au fost deja postate 450.373 vizitatori, ceea ce reprezintă o creștere de 64, cu 8% comparativ în aceeași perioadă a anului precedent. Doar 0,00 % dintre aceștia au depus o plângere cu privire la închiderile specifice (64).

În ultimele luni, Ministerul Culturii și Sportului a lucrat activ pentru a ajunge la soluții cu Ministerul Finanțelor și Administrației Publice și a implementat mecanisme care să permită atenuarea situației și să completeze șabloanele de personal, astfel încât să se garanteze deschiderea regulată a tuturor sălilor muzeului.

Subdirecția Generală a Muzeelor ​​de Stat a Direcția Generală Patrimoniu Cultural și Arte Plastice este unitatea de conducere a 00 muzee de stat si conducere directa a Ministerului Culturii si Sportului, care sunt urmatoarele: Muzeul National de Arheologie, Muzeul Americii, Muzeul National de Antropologie, Muzeul National de Arte Decorative, Sorolla Muzeu, Muzeul Cerralbo, Muzeul Național al Romanților cismo și Muzeul Costumelor CIPE, toate în Madrid. Restul muzeelor ​​de stat administrate direct sunt situate în alte teritorii ale statului: Muzeul Național de Artă Romană (Mérida), Muzeul Național și Centrul de Cercetare Altamira (Santillana del Mar, Cantabria), Muzeul Național de Sculptură și Muzeul Casa de Cervantes , ambele din Valladolid, Muzeul Național de Ceramică și Arte Sumptuare „González Martí” (Valencia), Muzeul El Greco și Muzeul Sefardiz (Toledo) și Muzeul Național de Arheologie Subacvatică. ARQVA (Cartagena).

Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul ajunge la un acord cu sindicatele pentru consolidarea personalului muzeelor ​​de stat