Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit la Washington cu secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas, în vederea promovării și întăririi relațiilor de securitate cu Statele Unite, o colaborare, potrivit ministrului, „o prioritate și în care împărtășim interese și obiective. în diverse domenii”.

Grande-Marlaska a avut această întâlnire cu Mayorkas în cadrul călătoriei sale la Washington, și în care va ține diverse întâlniri cu membrii administrația Joe Biden, inclusiv procurorul general Merrick Garland.

În întâlnirea sa cu secretarul pentru Securitate Națională, Grande-Marlaska a subliniat că acordul bilateral relația dintre Spania și Statele Unite în chestiuni de Interne, și mai precis în cooperarea polițienească, „este mai mult foarte intense după cum arată numărul și calitatea operațiunilor polițienești comune care s-au desfășurat în ultimii ani”.

Ministrul a explicat că cooperarea dintre Spania și Statele Unite este, de asemenea, „deosebit de intensă în chestiuni precum lupta împotriva terorismului, lupta împotriva criminalității organizate și transnaționale sau investigarea și desființarea grupurilor și rețelelor de trafic de droguri.”

Întâlnirea cu omologul său a fost o continuare a celei avute între Grande-Marlaska și Mayorkas în trecut 33 în iunie la Madrid, pe lângă diverse întâlniri de videoconferință, ultima în ianuarie. Ministrul spaniol a mulțumit acestor întâlniri anterioare, care au permis „o dezbatere agilă și sinceră pe chestiuni de o importanță extraordinară pentru ambele țări”.

Întâlnirea, printre alte aspecte, a servit la consolidarea mecanismelor de schimb de informații pentru urmărirea penală a terorismului și a infracțiunilor grave. Această colaborare fluidă și constantă, cu mare impact la nivel operațional, este specificată și în domenii precum căutarea fugarilor, lupta împotriva spălării banilor, investigațiile privind infracțiunile împotriva proprietății industriale și intelectuale sau urmărirea penală a pornografiei infantile.Angajamentul față de multilateralism Întâlnirea cu Secretarul Securității Naționale s-a învârtit și în parte în jurul angajamentului față de multilateralism ca instrument eficient în abordarea diferitelor fenomene criminale transnaționale. Ministrul spaniol a subliniat coincidența strategiilor și obiectivelor pe care Spania și Statele Unite le au în regiuni precum America de Sud sau America Centrală.

În acest sens În sensul sens, Grande-Marlaska a discutat cu secretarul Mayorkas unele dintre problemele discutate săptămâna trecută cu președintele columbian Iván Duque și cu membrii guvernului său la Bogotá, în timpul călătoriei efectuate de ministrul de interne în Columbia. Ministrul a subliniat că Statele Unite, Spania și Columbia au în comun obiective în lupta împotriva crimei organizate, precum și a traficului de droguri și a infracțiunilor împotriva mediului legate de această activitate.

„Spania și Statele Unite sunt foarte prezente în diverse proiecte din Columbia și din alte state ale regiunii, ceea ce riscă posibilitatea de a identifica sinergii și de a întreprinde acțiuni comune bazate pe aceste interese comune”, a explicat el Grande-Marlaska. .

Ministrul de Interne a evidențiat, de asemenea, în întrevederea sa cu Secretarul Securității Naționale, oportunitatea pe care o reprezintă Președinția spaniolă a Uniunii Europene, în al doilea semestru al 2023, „să promoveze dialogul transatlantic și posibilitatea ca Statele Unite să-și transfere propunerile pentru a avansa în acest forum de dialog; „.

Politica de migrație a fost, de asemenea, una dintre problemele împărtășite de Spania și de stat s Statele care au fost discutate în cadrul întâlnirii dintre Grande-Marlaska și Mayorkas. Odată cu noua abordare stabilită de Administrația Biden, ambele țări convin în acest domeniu asupra necesității de a lucra la cooperarea cu țările de origine și de tranzit și la îmbunătățirea capacităților acestora, precum și la combaterea traficului de ființe umane și a traficului de ființe umane. ființe.

Organizația Statelor Americane Ministrul de Interne a avut ocazia să se întâlnească și cu secretarul general al Organizației Statelor Americane, Luis Almagro, și cu alți lideri ai acestei instituții, în care Spania sărbătorește anul acesta a cincizecea aniversare a activității sale ca un observator permanent.

Grande-Marlaska a mulțumit „invitației de a vedea direct sediul Organizației Statelor Americane și programul său amplu de activități în Americi” și a exprimat sprijinul Spaniei „pentru diferitele proiecte în curs” și dorința de a „continua să participe activ minte în unele dintre ale căror activități pot necesita experiența și cunoștințele acumulate de experții spanioli în domeniul securității”.

Agenda de astăzi a ministrului de interne la Washington se completează cu mai multe întâlniri cu echipa ambasadei Spaniei în Statele Unite ale Americii și cu o întâlnire cu ambasadorul Spaniei la OEA, Carmen Montón.

Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska consolidează colaborarea de securitate cu Statele Unite la Washington