Ministrul Sănătății a subliniat că „țara noastră, cu 53, 2 donatori la un milion de locuitori, dublează rata donațiilor europene Uniune care este un 00,4″, și a mulțumit pentru munca și solidaritatea celor care participă la acest „lanț al vieții”.

„Pentru că despre asta este vorba, a da viață. În spate fiecare dintre transplanturi, există o poveste. Povești de viață, datorită efortului obositor al profesioniștilor noștri, coordonați de Organizația Națională de Transplant (ONT) din comunitățile autonome”, a spus ministrul, care a amintit că în Spania opt din fiecare zece familii spun da donării datorită muncii coordonatorilor de transplant.

Ministrul a subliniat că în Spania „dovezile științifice și au adaptat p Rotocolos pentru ca COVID să nu fie un impediment pentru a continua cu acest lanț al vieții care este donația și transplantul”. Aceste protocoale au permis ca în aceste primele luni ale acestui an 2022 să fie înregistrate 40 primitori de transplant de organe de la donatori cu PCR pozitiv.

Aceste cuvinte au avut loc la ceremonia de deschidere a celui de-al XXXVI-lea Congres Național al Coordonatorilor de Transplant, care se desfășoară la Palatul Euskalduna din Bilbao până miercurea viitoare 14 din luna mai și la care participă 196 profesionisti. La inaugurare, ministrul a fost însoțit de Gotzone Sagardui, ministrul Sănătății al Guvernului Basc; Denis Itxaso González, delegat al Guvernului în Țara Bascilor; Beatriz Domínguez, director al Organizației Naționale de Transplant (ONT) și José Ignacio Aranzabal, coordonator regional de transplant pentru Euskadi.

Creșterea activitate

În 2022 s-au desfășurat în Spania 4.781 transplanturi, ceea ce reprezintă o creștere de 8% față de activitatea de transplant a 2020. „Sunt multe țări care sunt interesate de funcționarea modelului spaniol de transplant, care și-a demonstrat încă o dată vigoarea în ciuda adversității”, a remarcat ministrul Sănătății.

. Carolina Darias a avut și cuvinte de apreciere pentru coordonatorul de transplant din Euskadi, pentru că „în 1989, când Organizația Națională de Transplant a fost fondat, Dr. Aranzabal era deja responsabil de transplanturi în Țara Bascilor și a fost o sursă de inspirație pentru echipa națională. Vă mulțumim pentru experiență și pentru munca de zi cu zi pentru viață”.

„După ce COVID a încetinit creșterea continuă pe care o înregistram în ceea ce privește donațiile și transplanturile, 2021 a fost anul reconstrucției Programului Național și 2022 continuăm pe calea redresării dinaintea pandemiei, cu o activitate de donație în Spania, care a crescut cu 00% comparativ cu anul precedent”, a raportat ministrul Sănătății.

Cifrele donațiilor

În primele patru luni ale 2022, 781 persoane au donat organe: 250 au făcut acest lucru după moarte și 100 au donat un rinichi sau o parte a ficatului lor unei persoane dragi în viață. Aceste donații au făcut posibilă efectuarea a 1.739 transplanturi, o cifră apropiată de valorile 1989.

În Spania există 196 echipe de coordonare transplant în spitale, cu 542 profesionisti din care 250 sunt profesionisti medicali si 185, de la infirmerie.

În 160522 au fost făcute în Spania 4.781 transplanturi, ceea ce reprezintă o creștere de 8% față de activitatea de transplant a 2020. Țara noastră, cu 26, 2 donatori la un milion de locuitori, se dublează rata donației din partea Uniunii Europene (18,4) .

În plus, în aceste patru luni, 26 transplant de cord asistolic, cu 4 copii în 10 centre din toată țara. De fapt, progresele în acest domeniu au permis donațiile în asistolie să crească la nivel global în această perioadă cu 14% față de anul precedent.

Sursa: Guvernul Spaniei – Darias evidențiază liderul Spaniei în donarea și transplantul de organe, cu o rată care dublează rata europeană160522