#Spania – În această dimineață, ministrul președinției, relațiilor cu instanțele și memoriei democratice, Félix Bolaños, a prezidat actul de predare a rămășițelor muritoare ale oamenilor care au fost uciși în vara anului 1936 în primele săptămâni ale războiului civil din provincia din Avila. Toate au fost identificate genetic.

După actul instituțional, la care au participat, pe lângă ministru, secretarul de stat pentru Memoria Democrată, primarul orașului Pajares de Adaja, rude și prieteni, precum și o parte din echipa tehnică însărcinată cu investigarea și exhumarea. a procedat la înmormântarea rămășițelor găsite în Valle de Cuelgamuros în panteonul construit în cimitirul Pajares de Adaja în 2004, cu excepția a două cadavre care vor fi transferate la Navalmoral de la Sierra prin decizia rudelor lor.

În timpul discursului său, ministrul a declarat că Guvernul Spaniei va continua să lucreze pentru a putea livra rudelor lor rămășițele muritoare ale persoanelor care au fost ucise. În plus, el a subliniat angajamentul Guvernului, asigurându-se că „nu vom uita nicio victimă”.

Vecinii Pajares de Adaja și Navalmoral de la SierraRămășițele umane aparțin locuitorilor a două municipii avilene. Locuitorii din Pajares de Adaja, Víctor Blázquez del Oso, Valerico Canales Jorge, Emilio Caro García, Román González Enríquez, Flora Labajos Labajos, Celestino Puebla Molinero și Pedro Ángel Sanz Martín, membri ai Casei Poporului local, au fost uciși de falangiști pe 20 august 1936 și aruncat într-o groapă comună din Aldeaseca (Avila).

Locuitorii din Navalmoral de la Sierra, Gregorio Pérez del Peso, Raimundo Meneses Redondo și Rito Martín Redondo au fost uciși la 4 august 1936 de falangiști când participau la lucrările de recoltare în Fuente el Saúz (Ávila). În cutie, care conține în total douăsprezece cadavre, mai sunt doi locuitori din Navalmoral, încă necunoscuti.

Toți au fost transferați fără știrea sau permisiunea rudelor lor în criptele Văii Cuelgamuros la 23 martie 1959 în aceeași casetă, numărul 198 în registrul cimitirului monumentului. Deshumarea în 2003 a mormântului comun de la Aldeaseca, în care au fost găsite rămășițe împrăștiate, a făcut posibil ca rudele, printre care și Fausto Canales, să găsească documente privind transferul în Vale.

De atunci, au demarat un lung proces pentru a obține exhumarea rudelor lor din mausoleul francist și întoarcerea lor în municipiile lor de origine. Alte familii din alte părți ale țării s-au alăturat acestei revendicări. În 2016 a existat o hotărâre judecătorească favorabilă exhumării fraților Lapeña, din cimitirul Calatayud.

Plan de intervenție criminalistică După elaborarea unui Plan de Intervenție Criminalistică stabilit de Ministerul Președinției, Relațiile cu instanțele și Memoria Democrată prin Secretarul de Stat pentru Memorie Democratică, care a avut avizul Patrimoniului Național și al Consiliului Medicilor Legale al Ministerului Justiției. , a fost demarat procesul de deshumare a 143 de persoane revendicate de rudele lor în 2020. După numeroase obstacole birocratice, tehnice și judiciare, deshumările au început în data de 12 iunie 2023 la nivelul 0 al Capelei Sfântului Mormânt.

Pentru aceasta s-a folosit o metodologie arheologică prin analiza și înregistrarea detaliată a tuturor dovezilor conținute în columbariumul de la Nivelul 0 al Capelei Sfântului Mormânt.

Echipa multidisciplinară desemnată a procedat la inspectarea Nivelului 0 al Capelei Sfântului Mormânt pentru a căuta containerul numărul 198. Protocoalele, metodologia și procedurile criminalistice au fost utilizate în conformitate cu standardele internaționale precum Protocolul Minnesota (2016) al Statelor Unite. Națiunilor, precum și bunele practici care au fost recomandate de Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Sarcina este foarte complexă din cauza amplorii înmormântărilor și a deteriorării criptelor. Între 1959 și 1983, în Valea Cuelgamuros au fost transferate în total 11.060 de cutii, individuale și colective, conținând rămășițele a 33.833 de victime. La nivelul 0 al Capelei Sfântului Mormânt, unde a fost găsită această cutie, au fost depuse 1.057 de cutii cu 4.266 de victime.

Caseta 198 este primul rezultat tangibil al acestui efort instituțional de recuperare a cadavrelor solicitate de rudele acestora. Prin livrarea instituțională și demnă către rudele lor, statul își îndeplinește angajamentul în căutarea celor dispăruți din război. Din septembrie vor fi reluate sarcinile de încercare a localizării altor casete solicitate a căror identificare este viabilă, în cadrul marilor dificultăți tehnice pe care le are această sarcină.

Ministrul Președinției în cadrul ceremoniei de predare a rămășițelor exhumate la Cuelgamuros (Piscina Moncloa)

Mai multe informatii Anexă cu informații despre victimele identificate (pdf) Sursa: Guvernul Spaniei – Félix Bolaños: „De la Guvern nu vom uita nicio victimă”