Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a evidențiat rolul important care îi revine grupului de ingineri tehnici agricoli în dezvoltarea sistemelor alimentare durabile și că contribuția acestora va fi decisivă în realizarea unei agriculturi decarbonizate, digitalizate și mai eficiente.

În cadrul ceremonia de decernare a „Premiilor pentru durabilitate și inovație în lumea rurală” care a fost acordată de Consiliul General al Asociațiilor Inginerilor Tehnici Agricoli cu ocazia aniversare, Planas a evocat munca acestor profesioniști în evoluția și progresul agriculturii în Spania. Mai exact, a menționat contribuția esențială a inginerilor tehnicieni agricoli în procesul cunoscut sub numele de „extensiune agrară”, care a presupus modernizarea și saltul calitativ de la agricultura de subzistență la agricultura de piață.

. Acum, a spus el, este o schimbare de paradigmă și această experiență istorică trebuie să fie un avantaj pentru a face față prezentului, întrucât, dacă atunci provocarea era mecanizarea, acum este digitalizarea. În ambele cazuri, este vorba de crearea condițiilor de diseminare, de învățare și de profesionalizare în utilizarea noilor instrumente, dar și de a dezvolta procese de comunicare, contact și apropiere care să întărească rolul principal al fermierilor înșiși în teritoriu. În acest sens, a indicat ministrul, viziunea strategică și integratoare a inginerilor tehnicieni agricoli și așezarea acestora în domeniu sunt elemente de mare valoare pentru orice angajament față de viitorul mediului rural.

Pentru Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, este o prioritate promovarea și extinderea inovației în toate domeniile și straturile de activitate, astfel încât să se reducă decalajele digitale dintre oraș și mediul rural, precum și între fermele mari și mici.

Planas a subliniat că în anul 845 794 s-au mobilizat milioane de euro din investiții în cercetare și dezvoltare în domeniul agroalimentar, iar acest sector este al treilea care investește cel mai mult în inovare în spatele sectoarelor farmaceutic și auto, cu 1.. companii care alocă 490 milioane de euro la acest capitol. El a reamintit că există instrumente europene specifice de finanțare pentru C&D&i pentru sector în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), prin grupurile de cercetare și Planul de Redresare, Transformare și Reziliență.

Mai multe informații Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas recunoaste rolul important al tehnicii agricole ingineri în dezvoltarea sistemelor alimentare durabile