Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, este acuzat ca a primit suma de 25 de mii de euro de la fostul trezorier al Partidului Popular. 

Luis Barcenas a recunoscut astazi in fata judecatorului Pablo Ruz ca este autorul listelor cu salarii nedeclarate din PP, publicate de presa, si a spus ca i-a acordat personal lui Mariano Rajoy, in martie 2010, suma de 25 de mii de euro in bancnote de 500 de euro.

Fostul trezorier a spus ca aceeasi suma i-a dat-o si secretarului general al PP, Maria Dolores de Cospedal, in aceeasi luna din 2010.

Premierul Mariano Rajoy nu a raspuns acuzatiilor, dar s-a aparat reamintind declaratiile din ianuarie cand a negat ca ar fi primit vreodata salarii ilegale.

Barcenas este cercetat pentru frauda fiscala si se afla in arest preventiv. Judecatorul Pablo Ruz l-a chemat la audieri dupa ce ziarul El Mundo a publicat informatii despre o presupusa intelegere care ar fi existat recent intre PP si Luis Barcenas, in schimbul tacerii acestuia.

Partidul Popular a negat orice pact sau negociere cu fostul trezorier al formatiunii acuzat pentru ca nu poate justifica provenienta celor 38 de milioane de euro pe care le are in Elvetia.

Dupa doua saptamani de detentie, Luis Barcenas a vrut insa sa discute cu judecatorul si timp de aproape 6 ore a raspuns intrebarilor privind presupusa finantare ilegala a Partidului Popular.

Barcenas a predat justitiei numeroase documente si un stick de memorie cu presupuse probe in favoarea acuzatiilor la adresa conducerii partidului. El a recunoscut ca timp de 20 de ani a existat in PP o contabilitate neoficiala pentru donatii si plati la negru catre diverse persoane din conducerea formatiunii.

Potrivit surselor citate de presa spaniola, Barcenas i-a spus judecatorului ca practica salariilor la negru exista din anii 90 si el personal a facut plati in perioada 2008 – 2010.

Pe langa asta, Luis Barcenas a recunoscut ca in contabilitatea neoficiala erau trecute donatii catre Partidul Popular mult mai mari decat limita legala de 60 de mii de euro si ca aceste sume erau declarate sporadic ca sa nu atraga atentia Curtii de Conturi.

{loadposition publi-in-article}

Opozitia a anuntat ca se pregateste o motiune de cenzura daca guvernul nu-si da demisia. Reprezentantii PSOE au spus ca Mariano Rajoy se face vinovat de complicitate cu un delincvent. Premierul a spus insa ca nu are de gand sa-si dea demisia si ca nu are de gand sa raspunda la orice „zvon sau informatie” care apare in presa in legatura cu el.