Obiectivul este de a arăta rezultatele analizelor toxicologice legate de alcoolemie și prezența drogurilor și psihotropelor. Llop a subliniat că în „37, 4% din decesele rutiere în 812 a fost depistată prezența alcoolului, drogurilor sau psihofarmaceutice, singure sau în combinație. Și a adăugat că „90% dintre acești șoferi pozitivi au avut o alcoolemie foarte mare, egală sau mai mare de 1,2g/L, care se corelează cu grade de intoxicație foarte severă”.

La fel, șeful Justiției a explicat că accesul public la aceste date poate servi la înțelegerea mai bună a fenomenului și la conștientizarea oamenilor cu privire la pericolul consumului de anumite substanțe în raport cu siguranța rutieră. „Că asta ne permite să avansăm în prevenirea accidentelor”, a spus el.

Știri din raport Pilar Llop a indicat că această ediție a raportului, 26ª deja, are două noutăți principale:

Participarea la pregătirea sa, pe lângă cele patru laboratoare de referință INTCF, a celor șapte institute de medicină juridică și științe criminalistice – Catalonia, Țara Bascilor, Aragon, Murcia, Galicia , Valencia și Insulele Baleare-, dotate cu un laborator de analize chimico-toxicologice. Publicarea datelor prezentate prin intermediul un portal web cu acces public, dezvoltat de Direcția Generală Transformare Digitală a Ministerului Justiției. Ministrul a explicat că prin acest raport „s-a atins un nivel de analiză fără precedent: cel 90% din decese. Aceasta arată că putem lucra din co-guvernare între diferitele instituții pe obiective comune, precum prevenirea morții unei persoane într-un accident de circulație din cauza consumului de substanțe psihotrope. Trebuie să continuăm să ne unim forțele”.Lucrări de prevenire Șeful Justiției a indicat că se ajunge la tot mai multe teritorii, iar acest lucru permite progresul în coeziunea socială prin prevenire.” Calitatea a datelor ne permite să cunoaștem realitatea fiecărui teritoriu și să proiectăm campanii mai concentrate, care să țină cont de particularitățile acestora”, a detaliat el.

Ministrul a subliniat că societatea spaniolă este din ce în ce mai conștient de riscurile pe care le implică consumul de substanțe precum alcool și droguri în timpul conducerii, cu toate acestea, a avertizat că consumul de substanțe „este încă o realitate, iar acest lucru se reflectă și în accidentele de circulație” și a făcut apel la prevenire și responsabilitatea cetățeanului.

Date relevante ale raportului
În această ediție memoria a fost pregătită din probe post-mortem de 1. decedat în urma unui accident de circulație, 90 șoferi și 90 pietoni.

Din 812 șoferi uciși în accidente de circulație, și supuși autopsiei și analizei toxicologice, 92 șoferi -49, 4%-, au prezentat rezultate toxicologice pozitive pentru alcool, droguri de abuz și/sau droguri psihoactive, singure sau în combinație.

Din total, 88, 3% dintre cei decedați cu rezultate toxicologice pozitive au fost bărbați; și mai ales, un 37,8%, a condus un autoturism, o motocicletă sau un moped.

Profilul acestor șoferi, conform raportului întocmit de către INTCF, este al unui bărbat de 25 a 54 ani, șofer de mașină sau moped, care consumă în principal alcool și, în al doilea rând, droguri.

Printre tinerii din 18 a 34 ani, accidentele au avut loc mai frecvent în weekend și au consumat mai ales canabis; în fâșia de 26 a 75 ani, cea mai mare incidență a avut loc în zilele lucrătoare și principalul consum a fost cocaina.În 11, 7% dintre șoferii decedați analizați, a fost depistată prezența psihotropelor. „Acest lucru arată, încă o dată, cât de important este asigurarea sănătății mintale a cetățenilor”, a subliniat Pilar Llop, amintind că Guvernul a promovat măsuri precum telefonul 18, de atenție la comportamentul suicidar , sau Strategia de Sănătate Mintală a Sistemului Național de Sănătate.

Pe scurt, alcoolul continuă să fie substanța cel mai depistată la șoferii care au decedat, urmată de cocaină, canabis, și psihotrope.Date despre pietoniDin 92 pietoni decedați, unul 37, 8% au dat rezultate toxicologice pozitive la alcool, droguri de abuz și/sau droguri psihoactive, singure sau în combinație.

Anul acesta, datele statistice reflectate în raport au fost puse la dispoziția diferitelor administrații și a cetățenilor. a printr-un portal web cu acces public dezvoltat de Direcția Generală Transformare Digitală a Ministerului Justiției.

În acest fel, comunitățile autonome (CCAA) pot explora într-un într-un mod simplu rezultă toxicologice victimele fatale ale accidentelor rutiere în propria CCAA. În plus, portalul web permite o vizualizare și explorare cuprinzătoare a tuturor datelor prezentate în memorie într-un mod interactiv și simplu.

În prezentare, organizată în comun cu Direcția Generală de Trafic, Delegația Guvernului Planului Național pentru Droguri și Parchetul pentru Siguranța Rutieră, ministrul Justiției a fost însoțit de directorul INTCF, Antonio Alonso; directorul general al traficului, Pere Navarro; procurorul Camerei Coordonatoare a Siguranței Rutiere, Luis del Río; și delegatul guvernului pentru Planul național privind drogurile, Joan Ramón Villalbí.

Ministrul Justiției, Pilar Llop, în cadrul discursului său la prezentarea Raportului anual

a constatărilor toxicologice la victimele accidentelor de circulație.

Mai multe informații Memoria constatărilor toxicologice la victimele accidentelor de circulație Prezentarea principalelor date ale Raportului 2021 (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – În 49,4% din decesele rutiere în 92 a fost depistată prezența alcoolului, drogurilor sau psihotropelor 200722