În primul caz, este vorba despre o femeie de 38 de ani din Lleida, ucisă de partenerul ei pe 18 ianuarie. Victima avea 5 copii minori, 3 fiice și 2 băieți și nu au existat plângeri anterioare de violență de gen împotriva presupusului agresor.

În cel de-al doilea caz, este vorba despre o femeie de 45 de ani din Valladolid și fiica ei de 8 ani, ucise de partenerul femeii astăzi, 23 ianuarie. Nu au existat plângeri anterioare de violență de gen împotriva presupusului agresor.

Odată cu confirmarea acestor cazuri, numărul femeilor ucise prin violență de gen în Spania crește la 6 în 2023 și la 1.188 din 2003, când au început să fie colectate date. De asemenea, numărul minorilor uciși din cauza violenței de gen se ridică la 1 în 2023 și la 49 din 2013, când au început să fie colectate datele, în timp ce numărul minorilor orfani din cauza violenței de gen în Spania se ridică la 11 în 2023, deja 388 din 2013. când a început colectarea datelor.

Ministrul Egalității, Irene Montero, și delegatul guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell, doresc să își exprime încă o dată condamnarea și respingerea absolută a acestor crime sexiste și să transmită tot sprijinul lor rudelor și prietenilor victimelor. Atât ministrul, cât și delegatul fac apel la toate eforturile instituțiilor, administrațiilor și societății în ansamblu pentru a ajunge la timp și a evita mai multe decese.

Ministerul Egalității, prin Delegația Guvernului împotriva Violenței de Gen, dorește să reamintească că telefonul 016, consultările online prin e-mail 016-online@igualdad.gob.es, canalul WhatsApp la numărul 600 000 016 și chatul online, accesibil de la site-ul web violenciagenero.igualdad.gob.es/ continuă să funcționeze în mod normal 24 de ore pe zi, în fiecare zi a săptămânii.

La 016 puteți solicita consiliere privind resursele disponibile și drepturile victimelor violenței de gen, precum și consiliere juridică între orele 8:00 și 22:00 în fiecare zi a săptămânii, cu atenție în 53 de limbi și un serviciu adaptat posibilelor situații de handicap.

Pe de altă parte, amintiți-vă și că într-o situație de urgență puteți suna la 112 sau la numerele de urgență ale Poliției Naționale (091) și Gărzii Civile (062). În cazul în care nu se poate efectua un apel și într-o situație periculoasă, puteți folosi aplicația ALERTCOPS, din care se va trimite un semnal de alertă poliției cu geolocalizare. Aceste mijloace de asistență pot fi activate de către victimă și, de asemenea, de către orice persoană care cunoaște sau suspectează un caz de violență de gen. Este o datorie a intregii societati.

Afiș împotriva violenței de gen

Mai multe informatii Telefon 016 pentru atenția victimelor violenței de gen Etichete: violența de gen Sursa: Guvernul Spaniei – Egalitatea condamnă trei noi crime din cauza violenței de gen în Lleida și Valladolid