Consilierii Vilagrà și Mas au apărut după ședința Consiliului de Dialog Social (Foto: Rubén Moreno)Guvernul Generalitati a sustinut astazi o noua sedinta a Consiliului de Dialog Social cu principalii agenti economici si sociali ai tarii, care au impartasit importanta de a avea Bugetul pe 2023, pentru a promova transformarile de care tara are nevoie. „Suntem de acord cu agenții asupra necesității de a avea un buget și de a nu lăsa să se piardă milioane de euro”a spus consilierul Președinției, Laura Vilagrà Pons, care a adăugat: „Pentru stabilitate, solvabilitate și responsabilitate avem nevoie de bugete cât mai curând posibil”.

Șeful Președinției a explicat negocierea tripartită care se desfășoară de săptămâni întregi, care a permis să se convină asupra a 54 de măsuri pentru conturile cu Junts, care însumează 2.600 de milioane de euro și încă 187 de măsuri cu PSC, de 5.120 milioane euro, în afară de acordul deja încheiat cu comunele. „S-au făcut multe progrese și avem un acord bugetar bun cu socialiștii. Am negociat și puncte în afara bugetului; am ajuns la acorduri cu totul, cu excepția B-40″a explicat Vilagrà. „Avem un buget blocat de calcule politice și de o problemă anume”a asigurat ministrul, totodată că s-a arătat optimistă în privința inversării situației odată cu continuarea negocierilor: „Acordul este posibil și este o chestiune de voință politică. Dacă punem oamenii în centru, sigur vor fi bugete”.

Unele conturi expansive

Ministrul Economiei și Finanțelor, Natàlia Mas Guix, a subliniat că, pentru prima dată, bugetul Generalitati va depăși 40.000 de milioane de euro. Mai exact, acestea s-ar ridica la 41.025 milioane, cea mai mare cifră din istorie.

Mas Guix a subliniat faptul că, pentru prima dată, agenții economici și sociali au fost incluși în faza de pregătire a conturilor. „pentru a realiza bugete mai utile și mai ambițioase”. În plus, acesta a mai detaliat că au avizul tabelului sectorului al treilea și al lumii culturale și a remarcat că conturile reprezintă o creștere de aproape 11%, foarte substanțială. „Cifrele investițiilor sunt foarte semnificative, de 2.794 milioane de euro plus fondurile Next Generation, de 1.185 milioane de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 56% față de media ultimilor ani”a asigurat consilierul Mas.

Cei doi consilieri și-au arătat voința de a lucra în continuare pentru aprobarea bugetelor pentru acest an, intensificând negocierile. Dovadă în acest sens sunt amendamentele pe care ERC le va înregistra în Parlament la o moțiune a PSC privind mobilitatea din Vallès, cu intenția de a apropia pozițiile. „Depunem un efort mare pentru a aproba bugetele pentru că țara are nevoie. Sunt un instrument de transformare pentru atenuarea inegalităților, dar își pierd eficacitatea cu fiecare zi care trece”a deplâns consilierul Preşedinţiei. „Dacă au existat bugete în stat și în consiliul orașului Barcelona, ​​nu înțeleg de ce nu ar trebui să fie unul în Catalonia”a conchis Vilagrà.

sursă: