Departamentul de Cercetare și Universități dă un nou impuls Planului de consolidare a limbii catalane în sistemul universitar și de cercetare al Cataloniei, prin adăugarea filologului și sociolingvistului Maria Massaguer Comes în calitate de consilier în politicile lingvistice. Massaguer va fi responsabil de implementarea Planului, precum și de alte aspecte legate de politicile lingvistice promovate de Departament.

În decembrie anul trecut, a fost înființată Comisia de Monitorizare a Planului, rezultat al acordului ajuns în cadrul Consiliului de Administrație al Consiliului Interuniversitar din Catalonia (CIC) format din reprezentanți ai Guvernului și ai celor douăsprezece universități catalane. Această Comisie este instrumentul care trebuie să asigure realizarea obiectivelor Planului și este responsabilă de evaluarea gradului de conformitate cu măsurile planificate. Acest grup este format din douăzeci de reprezentanți ai departamentelor de Cercetare și Universități și Cultură, precum și ai sistemului universitar și de cercetare.

Obiectivele principale ale planului sunt de a face utilizarea catalană pe deplin eficientă ca limbă a universităților din Catalonia și de utilizare normală în activitățile acestora; garantarea drepturilor lingvistice ale studenților, profesorilor și întregii comunități universitare și de cercetare; garantarea dreptului de a primi educație în limba catalană; îmbunătățirea abilităților de limba catalană ale elevilor și profesorilor; să sporească utilizarea catalanului în cercetare, transfer de cunoștințe și diseminare în limba catalană; și consolidarea relațiilor dintre întreaga comunitate universitară și de cercetare din teritoriile de limbă catalană.

Pe lângă lucrul la Planul de consolidare a catalanului, Massaguer va oferi consiliere cu privire la acțiunile lingvistice ale Departamentului și strategiile adecvate pentru a încuraja resursele și promovarea instituțională a activităților proprii ale Departamentului în acest domeniu.

Vine Marina Massaguer

Marina Massaguer Comes (Tarragona, 1982) este licențiată în Filologie Catalană la Universitatea Rovira i Virgili (URV) și doctorat la Universitatea Deschisă din Catalonia (UOC) cu teza „Non-vorbitori de catalan în Catalonia: identități sociale, inegalități. și limba catalană”. Are o diplomă postuniversitară în Corectare și calitate lingvistică de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) și alta în Managementul diversității lingvistice și culturale de la UOC.

În domeniul academic, din 2018 lucrează ca tehnician de cercetare la Centrul de Cercetare în Sociolingvistică și Comunicare al Universității din Barcelona (CUSC-UB). Anterior, a fost și lector de catalană la Universitatea din Oxford și profesor asociat la Departamentul de Filologie Catalană a URV.

De la CUSC-UB a coordonat, printre altele, publicațiile Catalan, YouTubers și Instagrammers: un punct de plecare pentru promovarea utilizării limbii i De la învățare până la adoptarea limbii catalane: spre ciclul de sprijin pentru utilizatorii CPNL.

A participat la mai multe rețele și grupuri de cercetare în domeniul sociolingvistic. A fost membru al grupului de cercetare Limbă, cultură și identitate în era globală (Identi.cat) al Studiilor Umaniste de la Universitat Oberta de Catalunya și a colaborat în rețeaua europeană New Speakers in a Multilingual Europe – Opportunities and Challenges , tot prin UOC.

În domeniul profesional, a fost colaborator de cercetare la Centrul de terminologie Termcat, a lucrat ca tehnician în standardizare lingvistică și management cultural la Consiliul municipal din Tarragona și a lucrat ca profesor de catalană pentru adulți, printre altele.

sursă: Sociolingvistul Marina Massaguer Comes se alătură Departamentului de Cercetare și Universități pentru a promova planul de consolidare a catalanului în sistemul universitar și de cercetare