Pentru a oferi mai multa comoditate in folosirea certificatului cetateanului comunitar (NIE), Ministerul de Interne din Spania a introdus cardul (tarjeta) in locul actualei coli A4 care reprezinta documentul de inregistrare a cetatenilor europeni.

Noile modele de document se elibereaza de la inceputul lunii mai in regiunea Castilla y Leon si, treptat, vor fi introduse in toate comisariatele de politie din Spania.
Directia Generala a Politiei si Gardei Civile distribuie acest card prin intermediul Comisariatului General de Straini si Frontiera din cadrul Politiei Nationale.

Dupa mai bine de 4 ani, autoritatile spaniole si-au dat seama ca certificatul comunitar NIE care se elibereaza la ora actuala pe o simpla foaie A4 este destul de incomod pentru purtator. De aceea, noul certificat comunitar va fi pe un card model ID-1 (foto), cu dimensiunile 86mm x 54 mm, similar permisului de conducere sau cardului sanitar. Desi va fi un nou document, NIE va pastra toate calitatile actuale. Va fi doar un document de inregistrare in Spania si va fi nevoie sa fie acompaniat in continuare de un document valabil de identitate.