#Madrid –

Președintele Comunității din Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a justificat astăzi spaniola împotriva celor care o folosesc „pentru a construi ziduri, punând-o în față cu comoara limbilor regionale”. „Prima călătorie în jurul lumii a fost efectuată în spaniolă. „Nici o persoană sensibilă nu ar renunța la această bogăție”, a spus el în cadrul prezentării programului Hispanidad 2023, care sub motto-ul Toate accentele se potrivesc în Madrid va include peste 700 de artiști și 165 de activități.

Astfel, șeful Executivului regional a asigurat de la Poșta Regală că „treaba noastră nu este atât să apărăm limba spaniolă, care este atât de mare încât se apără singură, cât să apărăm ceea ce ne unește aproape 600 de milioane de oameni, și bunul simț și adevăr.” „Spaniozii au nevoie de noi, dar avem nevoie de ei mult mai mult”, a subliniat el.

„Avem dreptul la acei mii de ani de cultură în limba noastră, care sunt moștenirea noastră, cel mai bun pașaport al nostru pentru întreaga lume. „Spaniolă este un mod unic de a vedea lumea și de a o spune, cu nenumărate accente”, a adăugat Díaz Ayuso, care a apărat și mestizajul, care este „complet opusul naționalismului sau xenofobiei”. „Înseamnă a dărâma zidurile, a adăuga, a integra, a fi mereu dispus să trăiești și să te amesteci cu ceilalți, să înveți din ei”, a menționat el.

„Noi, hispanici-americanii, suntem uniți printr-un mod de a vedea viața și spaniola, care a devenit și el mestizo, pentru că a încorporat sute de cuvinte și expresii din limbile indigene. „Mestizajul se extinde la gătit, artă, cărți, muzică, dans, romanțe și cântece… Este în obiceiuri și, mai presus de toate, în felul nostru pasional și prietenos, aventuros și familiar de a fi”, a spus șeful Guvernului de la Madrid. stabilit.

Din acest motiv, mestizajul „este și opusul cenzurii celor care sunt diferiți”, a continuat președintele, pentru a se asigura că „Madrid va continua să primească cu brațele deschise pe toți acești scriitori, muzicieni, oameni de afaceri, sau familii care sosesc cu valizele încărcate. .” de talent și dorință, în căutarea libertății pierdute și a prosperității.”

Hispanidad 2023, evenimentul dedicat culturii în limba spaniolă, va avea loc începând cu 6 octombrie, cu proclamarea scriitorului nicaraguan și câștigător al Premiului Cervantes, Sergio Ramírez. Programul, care se va desfășura până pe data de 15 în 50 de spații diferite, va avea până la 165 de activități, majoritatea gratuite; 700 de artiști de 17 naționalități; 86 de concerte, printre care se remarcă cel al lui Carlos Vives și prietenii de la Puerta de Alcalá; 26 de propuneri de teatru și 24 de spectacole de dans.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso: „Prima călătorie în jurul lumii a avut loc în spaniolă. Nicio persoană sensibilă nu ar renunța la această bogăție”.