#Madrid –

Comunitatea Madrid a sărbătorit astăzi a douăzecea aniversare de la inaugurarea Metrosur, linia 12 (L12) a metroului care străbate municipalitățile Leganés, Alcorcón, Móstoles, Getafe și Fuenlabrada, cu noi teme și surprize pentru călători. Ministrul Transporturilor și Infrastructurilor, David Pérez, și fostul președinte regional Alberto Ruiz-Gallardón, care a inaugurat această extindere în 2003, s-au dus la gara Puerta del Sur, după ce s-au urcat în Alcorcón Central, în trenul de vinil cu numele orașe prin care circulă.

Cu ocazia evenimentului, peroanele și holurile unora dintre principalele stații L12 –Leganés Central, Alcorcón Central, Móstoles Central, Getafe Central, Fuenlabrada Central și Puerta del Sur– au fost decorate cu viniluri care prezintă câteva informații generale privind cei 20 de ani de istorie ai acestei călătorii. De asemenea, s-au adăugat informații mai specifice pentru fiecare municipiu, precum numărul de călători care tranzitează pe zi sau unele puncte de interes din zonă la care se poate ajunge cu acest mijloc de transport public.

Metrosur a fost întotdeauna în frunte și a fost un pionier în implementarea unora dintre cele mai remarcabile inovații care au fost realizate în rețea în ultimii ani, de exemplu, trecerea la modelul de supervizor comercial. Ca noutate, în unele stații L12, între acest an și 2024, vor fi instalate noile turnichete inteligente care sunt deja în funcțiune pe Gran Vía, precum Juan de la Cierva, El Carrascal, Conservatorio, Casa del Reloj, Getafe Central, Alonso de Mendoza, Los Espartales și Spitalul Severo Ochoa. Amplasarea acestui echipament se va realiza într-o primă fază în 32 de stații, dintre care 25% aparțin acestui mare inel din sudul regiunii.

Aceste turnichete de intrare au o interfață mai intuitivă și un ecran care informează utilizatorul despre validarea biletului de transport în comun folosind grafice și text, precum și avertismente acustice și iluminare LED pe uși, un cititor contactless și la sol informează călătorul despre rezultatul validării. Sunt echipamente brevetate de compania de căi ferate din Madrid cu scopul de a face accesul la transportul public de călători mai ușor și mai confortabil.

De la inaugurare până în prezent, trenurile care circulă prin Metrosur au parcurs peste 90 de milioane de kilometri, ceea ce ar echivala cu de 117 ori călătoria dus-întors pe Lună. În plus, au fost efectuate 907 milioane de călătorii, ceea ce, comparativ vorbind, ar însemna deplasarea de 19 ori mai mare decât populația Spaniei. De fapt, stațiile sale au fost cele mai rapide în recuperarea cererii de pasageri după pandemie și au în prezent o medie zilnică de 188.800 de utilizatori, peste valorile pre-COVID.

Puțină istorie

Cele 28 de stații Metrosur distribuite pe o lungime de peste 40 de kilometri au fost inaugurate pe 11 aprilie 2003 și au reprezentat o mare piatră de hotar în istoria metroului din Madrid, deoarece au permis municipalităților Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés și Móstoles între ele. si cu centrul capitalei.

Lucrarea a fost una dintre cele mai mari lucrări de construcții civile ale vremii și a avut o investiție de 1.640 de milioane de euro. A fost proiectat cu intenția de a uni sudul regiunii cu capitala, prin interconectarea cu Cercanías Renfe și prelungirea liniei 10 până la Puerta del Sur. Lucrările au început în iunie 2000, care s-au încheiat 30 de luni mai târziu.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește a 20-a aniversare a Metrosur printr-un omagiu adus celor cinci municipalități prin care circulă