#Madrid –

Aseară, președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a prezidat cea de-a II-a Gală a Teatrului Real de la Lincoln Center din New York, unde a subliniat că „Spania este una dintre cele mai mari puteri culturale din istorie”. „Depinde de noi toți să ne asigurăm că cultura spaniolă dăinuie și continuă să fie creativă și pentru asta trebuie să fie un model de libertate și pluralitate”, a adăugat el.

După ce a subliniat că Teatro Real este una dintre „cele mai importante instituții culturale” din țara noastră, Díaz Ayuso a declarat că „splendoarea culturală a Madridului și impactul său internațional au fost întotdeauna legate de Coroană”. „Regii Spaniei au fost marii patroni ai istoriei noastre, alături de nobili și de Biserică”, a apărat el.

„Fidelă acestei lucrări și acestei imense moșteniri de secole”, a explicat Díaz Ayuso, Comunitatea Madrid, lucrează în ministerele sale ale Educației, Culturii, Tineretului, Economiei sau Turismului „pentru a păstra, disemina și crește această moștenire unică”. În acest moment, el a menționat Planul Cuprinzător de Dans lansat în această Legislatură, care include înființarea Baletului Spaniol al Comunității Madrid.

Această nouă companie, a cărei direcție artistică va fi în mâinile dansatorului Jesús Carmona, va permite ca dansul să fie văzut în Madrid pe tot parcursul anului.

Școală spaniolă, de bowling și flamenco, atât în ​​creații noi, cât și în recuperarea baletelor istorice, și de cel mai înalt nivel. Și va pleca și în turneu în Spania și în lume. „Sper că Baletul Spaniol al Comunităţii Madrid poate vizita New York în curând”, a spus Díaz Ayuso.

Gala Teatrului Regal

În seara muzicală au participat cântăreața Esperanza Fernández și violoncelistul Pablo Ferrández, care au acompaniat principala orchestra a Realului sub conducerea lui Juanjo Mena. El amor brujo, de Manuel de Falla, și Concertul pentru violoncel, de Antonín Dvárak, au fost piese principale ale programului, care a fost completat cu alte două lucrări care reflectă influența compozitorului din Cádiz asupra creației muzicale din secolul al XX-lea. secolului, suitele Daphnis et Chloé, de Maurice Ravel, și Suita Panambí, de compozitorul argentinian Alberto Ginastera.

Această inițiativă urmărește să poziționeze calitatea ofertei culturale a Spaniei pe o piață precum cea americană, din ce în ce mai interesată de muzică, dans și artele spectacolului în limba spaniolă. Aceasta este a doua ediție după succesul reprezentației de anul trecut a orchestrei principale a Teatrului la Carnegie Hall, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a înfrățării Madridului și New York-ului.

Președinția Comunității Madrid și șefii Ministerelor Culturii, Turismului și Sportului și Economiei, Finanțelor și Ocupării Forței de Muncă fac parte, în calitate de patroni din oficiu, ai Consiliului de Administrație al Teatrului Real. În plus, Executivul regional colaborează financiar cu Fundația de Teatru din 1996. Contribuția acestui sezon la dezvoltarea programării acesteia se ridică la 3,8 milioane de euro.

Turism și cultură nord-americană

Statele Unite sunt principala sursă de turiști pentru Comunitatea Madrid. În 2022 a reprezentat 12,5% din sosiri – 753.021 de persoane au vizitat regiunea – iar în primele opt luni ale anului 2023 continuă să fie lider cu 12,2% și 609.729 de călători. Scopul principal al călătoriei este petrecerea timpului liber și vacanța. Mai mult, aceștia sunt cei care generează cele mai multe venituri cu cel mai mare volum de cheltuieli medii per persoană pe zi; în 2022, 2.037, respectiv 297 euro. Până în luna august a acestui an, tendința continuă și cheltuiala medie pe persoană crește chiar la 2.183 euro și pe zi la 312 euro. Sejurul mediu este de șapte nopți.

Aceste cifre și potențialul său mare de creștere datorită conectivității și frecvenței zborurilor înseamnă că Statele Unite vor continua să fie considerate o piață prioritară pentru Comunitate. Mai mult, profilul turistului american răspunde revendicării Madridului ca o mare destinație de vacanță de lungă durată cu o propunere unică de experiențe bazată pe oferta culturală – muzee, arte spectacolului, concerte și moștenire istorică – și pe stilul de viață – gastronomie. , agrement, viață de noapte și cumpărături.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso din New York: „Spania este una dintre cele mai mari puteri culturale din istorie și depinde de noi toți să ne asigurăm că va rezista”