#Madrid –

Comunitatea Madrid a insistat astăzi asupra responsabilității guvernului central atunci când vine vorba de atenuarea penuriei de medici în sănătatea publică din Spania. Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a jucat în ședința de informare a Forumului Sănătății, organizată de Nueva Economía Fórum, unde a conturat principalele linii de acțiune ale departamentului său pentru această legislatură.

Matute a susținut că Executivul regional „și-a făcut temele” în această chestiune, cu măsuri precum Ordinul care a fost aprobat în luna septembrie „care permite angajarea de profesioniști extracomunitari pentru ocuparea posturilor în specialitățile deficitare – Familie și Pediatrie – că „și-au terminat specialitatea în Spania sau au diplomele aprobate”.

Consilierul a mai făcut apel la „elaborarea unei Strategii Naționale de Resurse Umane pentru Sistemul Național de Sănătate, deoarece în toate comunitățile autonome lipsesc lucrătorii din domeniul sănătății și se pensionează mai mulți medici decât cei care absolvă universitățile”, precum și implementarea, într-o cheie națională, „a unui Plan de șoc de asistență primară, așa cum au solicitat majoritatea guvernelor regionale”.

Matute a denunțat și proiectul de Decret Regal al Ministerului Sănătății prin care se stabilește titlul de medic specialist în Medicină de Urgență și Urgență, precum și cel de Medicină de familie și comunitară, la care Executivul central lucrează cu „mult efort”. . încetineala”. În opinia sa „nu corespunde așteptărilor sau nevoilor exprimate de comunitățile înseși” și a avertizat că, prin această abordare, „s-ar putea să ne aflăm în următorii ani cu și mai puține locuri de formare pentru medicii primari, lucru care ar fii extrem de serios.”

Sănătatea mintală ca prioritate

Printre prioritățile Ministerului Sănătății pentru următorii patru ani se numără îngrijirea sănătății mintale, mai ales la vârste fragede, care include măsuri precum „dublarea numărului de locuri în spitalele de zi și în secțiile de tratament intensiv”.

„În plus, dorim ca toate centrele Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS) să aibă spitale de zi de referință pentru copii și adolescenți”, a adăugat șeful Sănătății, care a subliniat că prognoza Executivului de la Madrid este să aibă „până la 10 noi dispozitive.” ” a vizat acest grup din ce în ce mai afectat de dependențe legate de singurătate și de folosirea ecranelor.

Regiunea de referință în îngrijirea pacienților cu SLA

Matute a subliniat, de asemenea, că Comunitatea Madrid va deveni o referință națională și internațională în îngrijirea persoanelor care suferă de Scleroză Laterală Amiotrofică (ALS), odată cu lansarea – programată pentru 2026 – a primei rezidențe specializate din lume. această boală, în vechiul Spital public Puerta de Hierro din capitală.

Anterior, Centrul de Zi pentru acești pacienți va fi gata în luna martie a anului viitor la Spitalul Public Enfermera Isabel Zendal, care va găzdui și un mare Centru funcțional de Neuroreabilitare pentru tratarea patologiilor legate de afectarea creierului, precum și o Secție de Urgențe a spitalului dotată. cu echipamente chirurgicale de ultimă generație și dispozitive de diagnosticare de înaltă tehnologie.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid insistă asupra responsabilității guvernului central de a atenua deficitul de medici în sănătatea publică