Dacă vrei să pari altceva decât eşti în realitate, nu trebuie decât să emigrezi într-o ţară străină. Avantajul nu este doar acela că acolo unde pleci nu te cunoaşte nimeni, ci şi faptul că în străinătate dispar reperele de calitate de acasă.

De aceea, în diaspora românească poţi să fii orice, de la pictor la gazetar, şef de asociaţie sau chiar politician, pentru că nimeni nu-ţi va contesta dreptul de a participa la carnaval! Este de ajuns să ocupi unul din locurile libere din faţă, mai ales că departe de casă nimeni nu-şi bate capul cu funcţiile.

Lipsa reperelor este un avantaj pentru oportunişti şi un mare prejudiciu pentru românii care nu vor decât să-şi câştige pâinea în mod cinstit. Pentru cei din urmă, prejudiciul nu devine evident decât atunci când se trezesc prost reprezentaţi.

Eram pregătit să scriu despre lipsa de activitate a asociaţiilor şi partidelor româneşti care există în Spania, dar am fost surprins de vestea emigrării din grupul PPDD din parlament a deputatului Aurelian Mihai.

Acesta a anunţat pe Facebook (singura sa cale de comunicare cu alegătorii din Spania) că pleacă din gaşca PPDD din Parlament, dar se jură că rămâne credincios partidului şi lui Dan Diaconescu. Nu explică de ce, cum şi când, dar faptul este consumat. Acum este independent.

Nu ştiu cum se simt cei care l-au votat, dar ca cetăţean român din Spania vreau explicaţii de la parlamentarul care a câştigat mandatul în colegiul meu. Ar fi normal să-i ceară socoteală chiar şi cei care l-au votat şi care poate că acum se simt trădaţi.

Aurelian Mihai nu este o surpriză, chiar dacă vestea a venit pe neaşteptate, pentru că lumea politică din Spania este în continuare un amestec mic şi pestriţ de poporeni fanatici şi falşi intelectuali, care se chinuie să adune zece oameni la un protest, dar nu poate să ofere lideri adevăraţi pentru reprezentarea românilor din Spania. De ce? Poate pentru că românilor din Spania nu le pasă cine vorbeşte în numele lor, chiar dacă  aceştia sunt oportuniştii de serviciu.