Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul de rechemare de la post a ambasadorului de la Madrid, Ion Vîlcu.

Șeful misiunii diplomatice din Spania își încheie astfel un mandat prelungit fără merite, în urma căruia poate raporta liniștit că în timpul său, la Madrid, nu s-a întâmplat „nimic deosebit”.

Faptul că nu s-a întâmplat nimic în timpul mandatului ambasadorului Ion Vîlcu nu a fost deloc benefic pentru românii din Spania, care s-au confruntat în acești ani cu numeroase probleme, la care ambasada ar fi putut să contribuie cu soluții, sau măcar cu o deschidere mai mare pentru un dialog constructiv cu autoritățile spaniole.

Drept exemplu, în ceea ce privește restricția privind accesul românilor la muncă în Spania, marea problemă a comunității, Ambasada României de la Madrid a avut întotdeauna gura cusută în fața partenerilor spanioli.

Restricțiile pe piața muncii au fost o măsură ineficientă pentru Spania și nedreaptă pentru românii care au rămas fără acces pe piața muncii după luna iunie 2011 și până în 2014.

Cu toate acestea, ambasadorul Vîlcu nu a fost în stare să obțină concesii de la administrația spaniolă, nici de la guvernul socialist anterior și nici de la cel popular, deși pe parcursul celor peste 5 ani de mandat au avut loc numeroase vizite ale autorităților române la Madrid și întâlniri ale premierului Mariano Rajoy cu fostul premier Victor Ponta și cu fostul președinte Traian Băsescu.

Nici vizita lui Klaus Iohannis de anul trecut, la Madrid nu a fost valorificată în vreun fel de diplomația română. Subiectul dublei cetățenii pentru românii din Spania a fost prezentat în grabă de partea română, iar premierul spaniol, Mariano Rajoy, a refuzat, pe loc, să dea speranțe unui astfel de proiect, invocând apartenența românilor la spațiul comunitar european.

Ambasada României a rămas și în timpul mandatului lui Ion Vîlcu un avanpost al diplomației constipate, anacronice și ineficiente, iar relația cu comunitatea românească a fost zero.

În ultimii ani, Ambasada României de la Madrid nu a avut nici o inițiativă serioasă de a deveni mai transparentă și utilă pentru numeroasa comunitate de români din Spania, care plătesc impozite în două țări și susțin, de nevoie, o clasă privilegiată de diplomați, contaminată cu politruci și lipsită de vocație.

Singurul succes al ambasadei în epoca ambasadorului Vîlcu a fost acela că a reușit să obțină un nou sediu pentru Secția Consulară: un parter într-o clădire de birouri, în zona Vallecas, la periferia Madridului, unde încasarea taxelor consulare se poate face acum mult mai eficient.

Acum rămâne de vâzut cine va fi noul locatar al rezidenței diplomatice din luxosul cartier La Moraleja, din nordul Madridului.