După mulți ani în care am plătit comisioane prea mari la firmele de trimiteri de bani și la bănci, cred că am descoperit modalitatea ideală de a trimite bani în România și de a primi bani de acasă.

Serviciul se numește TransferWise. Este rapid, pentru că banii ajung de pe o zi pe de alta, de încredere și foarte convenabil. Nu este un serviciu de trimiteri urgente de bani, dar prefer să-l folosesc în locul celor oferite de MoneyGram, Western Union, Ria sau altele, care adesea sunt mult mai scumpe și nu colaborează cu toate băncile.

Cinci motive pentru care trimit bani cu TransferWise

  1. Banii ajung direct în lei, în contul beneficiarului, la cursul valutar oficial BNR, care este cel mai convenabil.
  2. Durata transferului este de la 1 la 3 zile, în funcție de sărbători sau weekend, dar dacă transferul se face la prima oră a dimineții, banii ajung în contul destinatarului după-amiază (depinde și de bancă).
  3. Comisionul aplicat de TransferWise este cel mai mic în momentul de față.
  4. Transferul se face online în condiții de securitate, de la calculatorul personal, sau prin aplicațiile mobile TransferWise.
  5. TransferWise nu are acces la contul tău, iar banii îi trimiți personal.

Click – accesează pagina web TransferWise

Ce este Transferwise și cum a apărut

Creatorii TransferWise sunt Taavet Hinrikus și Kristo Käärmann, doi prieteni care cred că banii ar trebui să circule liber. Acest lucru este însă imposibil fără să ai o monedă unică în toată lumea. Dar, iată cum le-a venit ideea să creeze TransferWise în 2011.

Taavet Hinrikus și Kristo Käärmann

Taavet Hinrikus și Kristo Käärmann

Taavet a lucrat pentru Skype în Estonia, era plătit în euro, dar trăia în Londra. Kristo muncea în Londra, câștiga în lire sterline, dar avea de plătit un credit în euro în Estonia.

Amândoi pierdeau sume importante prin plata comisioanelor bancare, de fiecare dată când făceau transferurile.

Ca să rezolve problema au făcut o schemă simplă. În fiecare lună, amândoi alegeau ziua cu cel mai bun curs valutar, iar Kristo depunea lire sterline în contul lui Taavet din UK, iar acesta punea echivalentul în euro în contul prietenului său din Estonia.
Amândoi aveau schimbul valutar dorit și nu plăteau comisioane bancare. Și atunci le-a venit ideea: „Trebuie să mai fie și alții ca noi”.

TransferWise a fost înființat de primul angajat al companiei care a creat Skype. Acum este o companie solidă, care a atras investiții de 91 de milioane de dolari de la oameni de afaceri care la rândul lor au revoluționat serviciile în ultimele decenii. Este vorba de Andreessen Horowitz, Sir Richard Branson și co-fondatorii serviciului de plăți PayPal, Peter Thiel și Max Levchin.

Cum funcționează TransferWise

TransferWise înseamnă „transfer înțelept” și este un concept foarte simplu, care îi pune în legătură pe cei care au aceeași problemă ca Taavet și Kristo.
Ca să trimiți bani în lei în România, depui o sumă în euro în contul european al TransferWise, creat într-o țară din zona euro. Apoi primești lei în România, din contul românesc al TransferWise, unde alți clienți au depus bani ca să trimită euro în altă țară europeană, fără să suporte comisioane bancare.

Video explicativ despre operațiunile realizate cu TransferWise

[youtube id=”uoWh1f0WP14″ align=”center” mode=”lazyload” maxwidth=”650″ grow=”yes”]

Trimiți bani online prin pagina web sau aplicația mobilă TransferWise

Spre deosebire de serviciile de până acum, TransferWise lucrează doar prin bancă și funcționează online. Nu are sedii, locații fizice pentru public, dar oferă asistență non-stop cu „live chat” pe pagina web și prin email.
Pentru că este un serviciu financiar care trebuie să ofere securitate, la un moment dat îți va cere să-ți verifici contul creat la ei prin prezentarea unui document.

Transferwise are o pagină web extrem de ușor de folosit, care afișează calculul pentru orice monedă și se poate instala ca aplicație pe orice tabletă sau telefon cu sistemele IOS sau Android. Trebuie doar să cunoști datele bancare ale persoanei care trebuie să primească banii, deoarece transferul se face dintr-un cont bancar în altul.

Poți să trimiți banii direct în lei în contul beneficiarului

De exemplu, de fiecare dată când am avut de trimis o sumă în euro, dintr-un cont de la o bancă spaniolă într-un cont în lei la o bancă din România, am avut șansa să fac operațiunea în 5 minute, pe internet, iar banii au ajuns în contul persoanei din România în aceeași zi, după-amiaza, pentru că am făcut operațiunea în cursul dimineții.

Plătești schimbul valutar la cursul oficial BNR

Unul dintre cele mai mari avantaje este acela că TransferWise te ajută să faci schimbul de monedă fără nicio bătaie de cap. Pentru că până la urmă banii pe care îi trimitem în România urmează să fie consumați acolo și, vrei sau nu, tot va trebui să fie schimbați în lei (RON). Așa că dacă ai nevoie ca banii tăi să ajungă la părinți, trebuie doar să aibă un cont în lei deschis la o bancă din România și ei nu trebuie să facă nimic.

Diferențele față de transferul bancar obișnuit sunt două și sunt demne de luat în considerare: operațiunea este rapidă și mult mai ieftină.
La ora actuală comisionul aplicat de TransferWise pentru transferuri din euro în RON și invers este de 10 RON sau 1% pentru sume peste 1000 RON.

De exemplu, dacă vreau să transfer din Spania (la cursul de astăzi de 1€ = 4,45 RON) suma de 200 de euro într-un cont în lei în România prin TransferWise, destinatarul primește 880,15 RON, iar eu plătesc un comision de 2,25 euro și economisesc aproximativ 14 euro față de un transfer bancar normal.
Pentru 50 de euro transferați, suma primită de destinatar este de 212,53 RON, comisionul rămâne de 2,25 de euro și economia este de 9,15 euro.

În cealaltă situație, dacă transferăm bani din România în Spania, dintr-un cont în RON într-unul în euro, cu TransferWise, ai aceleași avantaje. Este rapid și ieftin! Pentru suma de 2000 de RON, de exemplu, primești 444,91 euro, plătești un comision de 19,80 RON și economisești 122,58 RON în comparație cu un transfer bancar obișnuit.

Înaintea oricărui transfer poți să calculezi exact costurile chiar pe pagina web sau în aplicația TransferWise.

Atenție la comisionul aplicat de băncile spaniole

TransferWise este un serviciu realizat printr-un transfer bancar și din această cauză băncile spaniole aplică și ele un comision de 3 sau 4 euro pentru orice tip de operațiune internațională. Dar există o soluție!
Poți să scapi de comisionul aplicat de bancă acestui tip de transfer, dacă ai un cont de salariu sau ceea ce se numește în Spania – domiciliación de la nomina. De pildă Bankia este una din băncile care te scutesc de comisioane doar pentru că ai acolo contul de salariu, pensia sau ajutor de șomaj. Și celelalte bănci oferă astfel de scutiri de comisioane dacă îți faci un cont în care primești salariul, pensia sau ajutorul de șomaj.
Și dacă banca spaniolă îți oferă un cont fără comisioane pentru transferuri internaționale, atunci nu vei plăti decât comisionul aplicat de Transferwise de fiecare dată când trimiți bani acasă.

De ce TransferWise și nu MoneyGram, WesternUnion, Ria etc.?

Cred că TransferWise este un serviciu mult mai comod și mai rentabil. Nu îți ia mult timp, nu te pune pe drumuri și datele tale sunt protejate.
De curând am trimis, de nevoie, suma de 50 de euro prin MoneyGram pentru că persoana din România nu avea niciun cont disponibil.

În primul rând, am fost nevoit să caut pe internet un loc din care să se poată trimite bani și după aceea am sunat ca să mă asigur că nu bat drumul degeaba.

În cele din urmă transferul m-a costat aproape 5 euro, deci mai mult decât dublu față de TransferWise și agentul de la „locutorio” voia să mă determine să aleg Ria, care avea în acel moment un comision mai mare. Șe știe că agenții au tot interesul să obțină cele mai mari comisioane, dar asta nu înseamnă că trebuie să și acceptăm variantele cele mai scumpe!

Pentru 50 de euro, costurile pe care trebuia să le suport erau de 6,90 euro și persoana din România putea să-i ridice numai de la BCR. Sau, mai ieftin, aproximativ 3 euro, de la CEC. Dar ce facem dacă nu are un CEC în apropiere sau dacă la ora la care are nevoie de bani nicio instituție bancară nu este deschisă?
Evident, să nu uităm de costurile apelurilor telefonice sau al mesajelor prin care transmitem codul de primire și costul și timpul deplasării persoanei care trebuie să primească banii!

Toate aceste probleme dispar atunci când folosesc TransferWise, care este pentru mine cel mai ieftin și mai sigur mod de a trimite și de a primi bani.

Cum se poate accesa TransferWise

În urmă cu câțiva ani era de negândit să poți realiza, cu două click-uri, un transfer de bani fără deplasare, costuri și timp pierdut la cozi, unde mai pui și nervii corespunzători oricărei operațiuni care implică cifre și… oameni. Dar astăzi trăim într-o conexiune constantă și toate aplicațiile web sau pe mobil sunt mult mai simplu de folosit, chiar și de cineva care nu este obișnuit cu calculatorul.

Oricine poate folosi aplicația TransferWise dacă are un dispozitiv conectat la internet și datele conturilor bancare de unde și unde face transferul. Aplicația permite transferuri din euro, lire, dolari (americani, canadieni, neo-zeelandezi) în RON, leva, franci elvețieni, forinți etc. și invers. Pe pagina web și pe aplicația mobilă etapele sunt aceleași.

Cum se trimit bani cu TransferWise

Primul pas pe mobil este descărcarea aplicației de pe pagina web TransferWise CLICK, în timp ce pe pagina web îți creezi întâi un cont de utilizator cu parolă. Aplicația și pagina web se pot folosi în mai multe limbi, inclusiv spaniola. Ca să-ți creezi un cont la TransferWise ai nevoie de un cont de email, unde vei primi și vești despre traseul banilor pe care îi transferi.
După ce ai accesat contul tău creat pe TransferWise poți să faci transferuri internaționale.

Dacă trimiți bani din Spania către un cont din România o să ți se spună să faci un transfer din contul tău către contul european al TransferWise care este deschis la o bancă din Uniunea Europeană.
Dacă trimiți bani din România către Spania o să primești indicații foarte clare. Trebuie să faci transferul sumei în lei din contul tău către contul bancar al TransferWise, creat la o bancă din România. Nu uita să treci numărul de referință al operațiunii și după aceea să confirmi pe pagina web sau pe aplicația TransferWise că ai realizat transferul.

La câteva ore după ce ai efectuat transferul, o să primești un email de la TransferWise în care te anunță că banii sunt pe drum și că vor ajunge la data specificată. De obicei, ți se spune o că banii ajung în 3 zile, dar dacă nu este weekend la mijloc sau sărbători, transferul ajunge de regulă a doua zi. Întotdeauna vei primi o previzune mai mare ca să nu existe probleme.

Cu câteva ore înainte de primirea banilor, TransferWise trimite un email și destinatarului.

Sunt foarte mulțumit pentru că TransferWise are acest bun obicei, de a-și informa clientul punctual. Pe site găsești și opțiunea live chat, prin care poți să le pui întrebări operatorilor, dacă ai vreo problemă sau îndoieli.

Pentru că am efectuat deja peste 20 de transferuri internaționale prin TransferWise, din RON în euro și invers, pot să afirm că sistemul este sigur, rapid și ieftin. Nu mă voi întoarce niciodată la modalitatea pe care o văd acum învechită și scumpă, practicată de firmele care taxează dublu.
Toți ținem la banii noștri și vrem servicii de calitate.

CLICK AICI ca să trimiți bani cu TransferWise