Ca să poți vota prin poștă la următoarele alegeri din România trebuie să te înscrii în registrul electoral al românilor din străinătate.

Înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral este obligatorie pentru cetăţenii care doresc să voteze prin corespondenţă sau la o secţie special înfiinţată în apropierea domiciliului/reşedinţei acestora.

Etapa de înscriere în Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie 2016 şi se va încheia pe data de 14 septembrie, cu trei luni înainte de data alegerilor parlamentare din această iarnă, stabilită de Guvern în 11 decembrie.

Alegătorii care nu se înscriu în Registrul Electoral cu una dintre aceste două opţiuni vor putea vota la alegerile pentru Parlamentul României de la finalul anului doar la secţiile de votare organizate la sediile ambasadelor, consulatelor sau institutelor culturale româneşti.

Cetăţenii care doresc să se înscrie în Registrul Electoral trebuie să parcurgă următorii paşi:

  • Să descarce formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral, pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare, de pe site-ul MAE.ro
  • Să completeze formularul cu datele personale şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la o secţie specială.
  • Să semneze şi să dateze cererea;
  • Să anexeze copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu sau copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate. Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE;
  • Să depună personal sau prin poştă cererea de înregistrare şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.
  • ACTUALIZARE – de la 31 august a fost introdusă posibilitatea de a prezenta documentele scanate pe email.

Așa te poți înscrie la votul din decembrie prin email

Informaţii detaliate despre desfăşurarea în străinătate a scrutinului electoral pentru Parlamentul României din anul 2016 se regăsesc la secţiunea dedicată de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/parlamentare-2016.

Video explicativ publicat de Autoritatea Electorală Permanentă

[youtube id=”NTXOltzSLvc” align=”center” mode=”lazyload” autoplay=”no” maxwidth=”560″ grow=”no”]