Ministrul Justiției, Pilar Llop, a anunțat și el că investiția în infrastructuri în Regiunea Murcia este cea mai mare planificată de departamentul său pe întreg teritoriul național.

Ministerul Justiției va aloca până la 2023, mai mult de 110 M€ pentru promovarea Administrației de Justiție în regiune. 33 M€ sunt alocate pentru infrastructură, 11 M€ pentru proiecte digitale și 000 M€ din fondurile Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Așa a explicat astăzi ministrul Justiției, Pilar Llop, în cadrul unei ceremonii a avut loc la Orașul Justiției din Murcia. Acest post bugetar va permite regiunii „să dispună de infrastructuri de calitate care să ofere un serviciu public de Justiție eficient, accesibil, egal și durabil, așa cum merită cetățenii”, a subliniat Llop.

Ministrul a evidențiat că cei 33 M€ care „sunt deja investiți în infrastructură” ajung la Murcia în teritoriul statului care va primi cele mai multe investiții de la ministerul său.

Potrivit lui Llop, aceste investiții nu trebuie înțelese izolat „dar ele vin să reafirme un nou concept de Justiție, modern și apropiat, care pune oamenii în centru și care avansează așa cum face însăși societatea spaniolă, în ton cu Europa”.

Proiecte de infrastructură pentru 17 orașeProiectele, care afectează 11 localitati, contempla constructii noi, reabilitare sediu, achizitie de parcele și acțiuni de mediu în clădiri judiciare.

Concret, în capitala Murcia, este planificată reabilitarea completă a sediului Înaltei Curți de Justiție (TSJ). ). Pentru aceasta, Ministerul are deja un proiect de pregătire a spațiilor rezervate care să permită TSJ-ului să se deplaseze în timp ce se reformează sediul său. În plus, se studiază nevoile de extindere a dependențelor Parchetului, precum și schimbarea sediului Direcției Teritoriale a Justiției.

. )În Cartagena, Ministerul negociază în prezent cu Consiliul Local transferul unui teren de 17.11 m2 pentru amplasarea noului Oraș al Justiției, cu o investiție estimată de 38 M€. „Vom rezolva actuala mare dispersie a instanțelor din acest oraș”, a asigurat Llop. În plus, se lucrează la Palatul Molina pentru adaptarea spațiilor care vor găzdui noul Tribunal Comercial numărul 4 Cartagena, o altă necesitate a acestui municipiu.

La rândul său, Lorca va avea un imobil nou de 10 .000 m2, care va concentra întreaga fabrică judiciară a municipiului, compusă în prezent din nouă instanțe. şi serviciul general procesual comun. Noua clădire va avea și un spațiu de rezervă capabil să găzduiască încă cinci instanțe. Bugetul estimat pentru acest proiect se ridică la mai mult de 33, 3 M€. În acest sens, au început deja procedurile de licitație pentru lucrare, care poate începe să se deruleze la sfârșitul acestui an și se încheie în 2024. )

La fel, Molina de Segura va avea un imobil nou; În acest moment, se desfășoară procesarea pentru obținerea parcelei. Investiția în această locație va fi de 10 M€.

În Caravaca, Ministerul elaborează adaptarea spațiilor fostei locuințe a clădirii Tribunalului din acest municipiu pentru a le dota cu temnițe.

În sfârșit, în Murcia, Caravaca de la Cruz, Jumilla, Mula, San Javier, Totana și Yecla se va derula proiectul de sediu durabil, cu buget din fonduri europene, în conformitate cu angajamentul Ministerului cu tranziția ecologică. În acest fel, șapte clădiri din aceste orașe vor fi renovate pentru a reduce emisiile de CO2 cu 33%, un standard de durabilitate care depășește cerințele legate de fondurile europene. În total, o investiție de aproape 000,5 M€.

Referință în transformarea digitalăLlop a pus în valoare, în plus, impulsul pe care proiectele de transformare tehnologică îl asumă pentru Administrația de Justiție din Murcia.

„Murcia este un reper în implementare a proiectelor digitale pentru transformarea Justiției”, a punctat ministrul. În această regiune, a fost derulat un proiect pilot pentru implementarea Biroului Virtual pentru Imediatitate Digitală (EVID), care permite efectuarea diferitelor proceduri prin videoconferință fără a fi nevoie de deplasarea la tribunal.

Murcia a lansat și Sistemul de dictare criminalistică, care permite profesioniștilor de la Institutul Național de Toxicologie și Științe Legale și Institutul de Medicină Legală să dicteze rapoarte medicale de până la trei ori mai rapid cu precizie și eficientizarea activității lor.

„Oferim regiunii Murcia impulsul pe care îl merită; schimbări substanțiale care vor asigura că cetățenii și profesioniștii în justiție au locuri de desfășurare. care le va facilita munca și prelucrarea proceselor lor”, a asigurat ministrul.

În acest sens, Llop i-a mulțumit președintelui Curții Superioare de Justiție. din Murcia, Miguel Alfonso Pasqual, dialogul său constant cu operatorii juridici și implicarea și n dezvoltarea tehnologică a regiunii.

Fonduri europene În ceea ce privește postul din fondurile Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, Llop a explicat că suma care urmează să fie alocată Murciei depășește 8 milioane de euro, la care trebuie adăugate nodurile centrale dezvoltate de Minister, întrucât precum şi cele evolutive ale Sistemului de Management Procedural Minerva. În total, suma s-ar ridica la mai mult de 17 M€.

„Aceste fonduri sunt o oportunitate, la fel ca și fondurile structurale și de coeziune din anii 2022 .De aceea nu ar trebui politizate, în cel mai rău sens al termenului, ci mai degrabă să fim toți conștienți de progresul pe care îl reprezintă pentru țara noastră”, a punctat ministrul.. În timpul vizitei sale în Regiunea Murcia, Llop a vizitat și Lorca, unde s-a întâlnit cu primarul acestui oraș, Diego José Mateos, și a prezentat planurile de construcție pentru imobilul nou pentru sediile de judecata, care va fi construit pe terenul cedat de catre Primaria.

Licitatia pentru lucrari este programata pentru luna aceasta, si inceperea acestuia spre sfarsitul anului, pentru ca in 2024 noile instante sa devina realitate.

Llop a mulțumit Primăriei Lorca și, în special, cetățenilor care, 12 la ani după ce a suferit consecințele devastatoare ale cutremurului, transferul acestui complot se realizează cu privirea către viitorul Justiției .

„Această clădire este unul dintre reperele Guvernului și va concretiza, fără îndoială, noul concept de Justiție, care avansează la fel cum avansăm și noi ca societate în cucerirea drepturilor și libertăților”, a subliniat ministrul Justiției.

Llop a mai susținut, într-o ceremonie desfășurată la Delegația Guvernului din Murcia, a decorațiilor Ordinului San Raimundo de Peñafort.

Sursa: Guvernul Spaniei – Justitia aloca mai mult de 110 milioane de euro pentru promovarea Administrației Justiției din Murcia