#Spania – Ministerul Culturii și Sportului, în colaborare cu Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor (FEMP), a acordat 370 de premii bibliotecilor publice din municipiile cu mai puțin de 50.000 de locuitori, în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Campaniei pentru Animarea Lecturii. Maria Moliner.

Obiectivul este de a recunoaște cele mai bune proiecte de încurajare a lecturii adresate tuturor locuitorilor, în special grupurilor cu dificultăți de acces la aceasta, în oricare dintre limbile oficiale ale comunității autonome respective și cu o atenție deosebită municipiilor cu mai puțin de 5.000 de locuitori.

Din cele 562 de municipalități din Spania care au participat la ediția din acest an, 370 de biblioteci au primit 2.772,22 de euro și, printre acestea, cele mai bune zece proiecte vor vedea suma crescută la 10.000 de euro. Premiul va fi folosit în principal pentru achiziționarea de cărți și/sau periodice de către bibliotecile publice.

Programul, finanțat de Ministerul Culturii și Sportului prin Direcția Generală Cărți, Benzi desenate și Lectură, are o investiție totală de 1,1 milioane de euro.

Această inițiativă are o importanță strategică deosebită în ceea ce privește accesul la cărți și lectură, deoarece aproximativ jumătate din populația spaniolă locuiește în municipalități cu mai puțin de 50.000 de locuitori. Obiectivul campaniei este, urmând idealul Mariei Moliner însăși, ca orice cititor de oriunde să poată obține cartea care îl interesează.

primele zece proiectePremiile María Moliner pentru cele mai bune zece proiecte de animație de lectură sunt următoarele:

559/2023 Abarán (Murcia) pentru proiectul „Ferestre deschise Culturii. Biblioteca noastră II’. 354/2023 Agullent (Valencia) pentru proiectul „Căile lecturii. Căile scrisului’. 27/2023 Potries (Valencia) pentru proiectul „O bibliotecă creativă”.267/2023 Segurilla (Toledo) pentru proiectul „Sunteți veriga în marele lanț care formează biblioteca”.412/2023 Yunquera de Henares (Guadalajara) pentru proiectul „În Biblioteca Yunquera… Avem o mulțime de povești”.295/2023 Valdelacalzada (Badajoz) pentru proiectul „Lecturi sustenabile de bibliotecă care vindecă sufletul”. 264/2023 Frómista (Palencia) pentru proiectul „Biblioteci rurale, biblioteci ale viitorului”.433/2023 Juzbado (Salamanca) pentru proiectul „Juzbado carte deschisă: 15 ani”.314/2023 Scrumieră (La Rioja) pentru proiectul „Vis la lectură: biblioTEcuidan”.41/2023 Zizurkil (Guipúzcoa) pentru proiectul „Plazida: Biblioteca de incluziune”.Lista completă a municipalităților premiate poate fi găsită pe site-ul Ministerului Culturii și Sportului.

Arhiva

Sursa: Guvernul Spaniei – Cultură și Sport premiază 370 de biblioteci municipale în cadrul XXIII-a Campanie de promovare a lecturii María Moliner