În toată lumea sălile Operei sunt pline cu un public privilegiat care este nevoit să plătească foarte mult pentru a putea prinde un loc. Deşi publicul Operei nu este foarte numeros, aproape întotdeauna spectacolele se joacă cu casa închisă. De aceea pentru a putea obţine un loc la unul dintre spectacolele de operă orice doritor trebuie să pregătească uneori şi 100 de euro de persoană.

Multă vreme la Madrid, opera se putea vedea doar la Teatrul Regal, dar de puţină vreme, aceasta a reuşit să-şi facă loc şi pe Gran Via, unde „Opera romantica” singura companie privată de operă din Spania, înfiinţată acum 5 ani, a readus opera, după 50 de ani, pe cel mai animat bulevard madrilen, unde de obicei triumfă music-hall-urile.

De la „Traviata” la „Micul bărbier„, adaptarea operei „Bărbierul din Sevilla” pentru copii şi până la opere de zarzuela, teatrul liric spaniol, compania Opera Romantica umple seară de seară sala teatrului Compac, unde încap 1000 de spectatori.

Ceea ce doream era să facem opera accesibilă marelui public, care de obicei nu are ocazia să vadă opere mari pentru că biletele sunt foarte scumpe sau pentru că nu există bilete pentru astfel de opere, de obicei numai abonaţii au acest privilegiu„, ne-a precizat directorul Operei Romantica, Carlos Bosch.

Carlos Bosch este producător executiv şi manager al companiei Opera Romantica şi crede în faptul că spectacolul liric este universal, fie că e vorba de opera clasică, fie de zarzuela, fie de teatru pentru copii.

Dacă cineva doreşte să vadă o operă anume, este imposibil. Aşa că am hotărât să înfiinţăm această companie şi adevărul este că aceşti cinci ani au fost foarte productivi, avem 18 opere, 10 opere lirice zarzuela, 2 spectacole pentru copii. Trebuia să aducem măcar o parte din ele în Madrid, pe Gran Via, unde de 50 de ani nu s-a mai văzut un spectacol de operă. Am venit anul trecut şi am decis să reluăm, timp de câteva săptămâni, spectacolele noastre. Publicul a răspuns foarte bine, sala se umple în fiecare seară. Eram convinşi că opera nu este elitistă, credem că este pentru oricare persoană care trece pe strada asta şi demonstrăm acest lucru spectacol după spectacol. A fost până acum Traviata, însă scena se pregăteste deja pentru o altă operă„, spune Carlos Bosch.

carlosBoschCompania condusă de Carlos Bosch şi de Mariano Sanchez are avantajul că poate oricând să cânte în orice loc din lume. „Avem 18 productii, asa că şi calendarul nostru este destul de flexibil, astfel încât dacă suntem chemaţi la Hong Kong cu Madame Butterfly peste două săptămâni putem să mergem. Aici, la teatrul Compac, aveam programarea făcută încă de acum un an. Datorită crizei suntem în Gran Via, pentru că în anii trecuţi eram contractaţi de primării sau de instituţii culturale, aveam spectacole, nu riscam, eram plătiţi, nu erau probleme, însă pe timp de criză primele reduceri se fac la cultură. Aşa am riscat, alegând un teatru pe Gran Via, pentru că în perioade de criză trebuie să rişti. A fost greu sa convingem direcţiunea teatrului, pentru că dacă aduceam un muzical era foarte simplu„, precizează Carlos, care speră să ducă spectacole şi în Europa de Est sau chiar în România.

Suntem deschişi, avem oferte şi discutăm cu diverse persoane din mai multe ţări europene, am avut o surpriză plăcută în acest sens, însă am ajuns la concluzia că nici în Europa nu există prea multe companii private de operă. Aşa am ajuns să fim contactaţi de oameni din Belgia, Germania, Olanda şi avem de curând legături şi cu Statele Unite. Pentru că acest concept, de companie particulară de operă este nou. Acum este nou, pentru că acum 100 de ani era ceva normal„.

Spectacolele companiei pot fi urmărite la Teatrul Compac din Gran Via, în Madrid. Biletele se pot cumpăra şi pe internet şi de la casa de bilete.

 

F. Damian