Spania detine deja recordul la recorduri privind rata somajului in Europa. Ultimul sondaj asupra populatiei active (EPA) arata ca somajul a crescut in ultimele 3 luni cu 53.500, iar 24,63 % dintre spanioli nu au loc de munca.

Numarul somerilor a ajuns la 5.693.100, iar 1,7 milioane de familii au toti membrii in somaj. Cealalta fata a somajului spaniol este numarul mare de tineri care nu au de munca. Aproape un milion de tineri nu gasesc loc de munca, iar procentul somerilor sub 25 de ani a urcat la 53 %, iar cel al strainilor la 35 %.

In ultimele luni, cele mai multe concedieri s-au produs in agricultura si in sectorul industriei. Numarul salariatilor in sectorul public s-a redus cu 63.000, iar numarul contractelor pe termen nedeterminat care au fost anulate ajunge la 110.300.

Sindicatele critica guvernul pentru faptul ca in ciuda unei reforme a pietei muncii adoptata la inceputul anului, somajul din Spania nu scade suficient de mult. De cealalta parte, executivul sustine ca se face tot ceea ce se poate pentru a scoate tara din criza.