Criza a făcut să scadă prețul locuințelor, dar și să se ieftinească chiriile. Prin urmare, dacă ați închiriat înainte de criză, este un moment oportun să renegociați chiria apartamentului. Dacă proprietarul nu cedează, puteți încerca să căutați altă casă cu o chirie mai mică pentru acelați confort sau cu un confort mai mare pentru acelaşi preţ.

În Valencia abundă ofertele bune atât în oraș cât și în afara lui. Interiorul orașului rămâne în continuare destul de scump. Totuși, nu va fi greu să găsim un apartament mobilat cu preţuri între 6 și 8 euro metrul pătrat. Cel mai comod mijloc de a căuta un apartament rămân portalele imobiliare de pe Internet. Printre cele mai cunoscute sunt fotocasa.es și idealista.com. Majoritatea anunțurilor sunt ale agențiilor imobiliare. Acestea au oferte bune și se ocupă de toată partea birocratică a tranzacției.

Dezavantajul este că trebuie plătit un comision care reprezintă chiria pe o lună, adesea plus TVA, și care de obicei îi revine să-l plătească celui care închiriază. Pot fi întâlniți, însă, pe site-uri mai sus menționate și particulari care și-au anunțat singuri apartamentele. Anunțuri de particulari mai puteți găsi pe străzi sau la parterele blocurilor unde pot fi lăsate anunțuri cu „vreau să închiriez„, de preferat în cutiile poștale. Putem încerca să-l întrebăm și pe președintele asociației de proprietari sau să vorbim cu micii comercianți din cartier.

Este obișnuit de asemenea ca proprietarul să ceară dovezi privind sursele de venituri precum contractul de muncă sau situația financiară a chiriașului. Aproape toți cer plata anticipată pe o lună și o garanție echivalentă cu cuantumul chiriei lunare. În cazul în care veniturile chiriașului nu sunt suficient de sigure sau de mari se poate ajunge și până la cererea unei garanții duble. De asigurări obișnuiește să se ocupe proprietarul, dar nu întotdeauna. În afara Valenciei prețurile la chirii au scăzut semnificativ.

Într-un cartier aflat la 10 minute cu mașină de Valencia, o casa de 250 de metri pătrați, cu garaj, într-o zonă cu acces controlat, cu piscină în comun și grădină privată chiria a scăzut de la 1300 de euro cu cât se plătea înainte, la 700 de euro, în această primăvară. În acest caz este obligatoriu să întrebăm de cheltuielile comunitare deoarece pot fi destul de mari ajungând pînă 150 de euro pe lună.