#Spania – Secretarul general pentru consum și jocuri de noroc al Ministerului Consumului, Rafael Escudero, și comisarul european pentru justiție și consum, Didier Reynders, au prezidat luni, la Bilbao, Reuniunea informală a miniștrilor consumului, ale cărei obiective sunt promovarea consumului durabil și consolidarea drepturilor consumatorilor în timpul președinției spaniole a Consiliului UE.

Întâlnirea, desfășurată la Palatul Euskalduna, a avut ca prioritate analizarea dezvoltării și implementării cadrului strategic global de acțiune al Noii Agende pentru Consumatori. De când a fost aprobat de Comisia Europeană la 13 noiembrie 2020, a fost afectat de evenimente neprevăzute precum pandemia provocată de Covid-19 și războiul din Ucraina.

Noua Agenda Consumatorului a stabilit 22 de acțiuni în cinci domenii cheie pentru a proteja consumatorii și, în special, pe cei mai vulnerabili, indiferent de motiv (sex, vârstă, dizabilitate, lipsa accesului la instrumente digitale…). Printre alte măsuri, se remarcă cele care vizează împuternicirea consumatorilor și promovarea rolului lor activ în tranziția ecologică sau cele legate de protecția consumatorilor în lumea digitală.

Obiectivul Președinției spaniole în materie de consumatori este de a avansa în implementarea efectivă a tuturor acțiunilor cuprinse în Noua Agendă a Consumatorului. În acest scop, lucrează în strânsă colaborare cu Comisia Europeană și cu autoritățile pentru protecția consumatorilor din statele membre.

Sustenabilitate pentru tranziția ecologicăÎn ceea ce privește consumul responsabil, reprezentanții consumatorilor europeni au analizat trei directive actuale (cea care vizează împuternicirea consumatorilor în rolul lor activ către tranziția ecologică, cea legată de dreptul la reparație și cea legată de pretenții verzi) și au convenit să continue punerea în aplicare a măsurilor pentru atingerea neutralității climatice și conservarea mediului.

Pentru aceasta, va căuta să îmbunătățească informațiile pe care le primesc consumatorii (durabilitate sau reparabilitate, de exemplu) cu privire la caracteristicile de durabilitate ecologică ale produselor. În plus, protecția sa împotriva anumitor practici, precum „albirea ecologică” sau uzura prematură, va fi extinsă, iar accesul la informații de încredere va fi garantat.

În ceea ce privește industrie, UE va promova angajamentele voluntare ale companiilor în legătură cu consumul durabil -dincolo și ca o completare a obligațiilor legale- și va promova repararea bunurilor și va încuraja achiziționarea de produse mai durabile și circulare.

Potrivit rezultatelor unui sondaj Eurobarometru recent, mai mult de 72% dintre cei chestionați cred că ar trebui să facă personal mai mult decât fac în prezent pentru a contribui la tranziția ecologică și a aborda schimbările climatice. Dintre respondenții la Sondajul privind condițiile consumatorilor din 2023, 56% au declarat că au fost influențați de considerente de mediu în cel puțin unul sau două produse/servicii pe care le-au achiziționat în ultimele două săptămâni.

Reuniunea informală a miniștrilor UE ai Consumatorilor, organizată la Bilbao

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Consumul durabil și drepturile consumatorilor, priorități ale Consiliului UE în președinția spaniolă