#Spania – Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, prin Fondul Spaniol de Garantare Agrară (FEGA), a coordonat plata, de către comunitățile autonome, a peste 3.475 milioane de euro ajutor direct din Politica Agricolă Comună (PAC) a campaniei 2023 , până la 31 decembrie, și a cărui perioadă de plată în avans a început pe 16 octombrie.

Acestea sunt primele plăți ale noii PAC 2023-2027, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Această sumă, achitată la 31 decembrie, este similară cu cea efectuată în alte prime campanii în care s-a lansat un nou Comun Agricol. Politică, datorită particularităților pe care le implică acești ani de tranziție.

În cazul specific al campaniei CAP 2023, perioada de depunere a cererilor a început în luna martie, cu o lună mai târziu decât în ​​mod obișnuit, întrucât reglementările impuneau conversia drepturilor de bază la plată în drepturi de bază de sprijin pentru venit.pentru durabilitate înainte de deschiderea perioadei de depunere.

Perioada planificată inițial a fost prelungită cu o lună, până la 30 iunie 2023, la solicitarea comunităților autonome și a sectorului, pentru a facilita adaptarea acesteia la noile evoluții în gestionarea aplicațiilor. Acest lucru a dus, de asemenea, la prelungiri ale termenelor limită pentru modificarea cererilor, transmiterea fotografiilor georeferențiate și gestionarea incidentelor care decurg din controalele de monitorizare.

În plus, noua PAC a încorporat noi intervenții, cum ar fi eco-regimuri, sau noi cerințe, precum cele stabilite în această perioadă pentru a îndeplini condiția de fermier activ, care necesită efectuarea de controale suplimentare de către comunitățile autonome în prealabil. la plata ajutorului, pentru a garanta utilizarea adecvată a fondurilor Uniunii Europene.

De asemenea, au fost întărite controalele pentru a preveni solicitarea frauduloasă a ajutorului direct pentru suprafețele pe care solicitantul nu le are la dispoziție (fie că sunt în proprietate sau în uzufruct, închiriere sau mtajare).

Toate aceste aspecte au presupus adaptări la graficul de plată a diferitelor intervenții, așa că este necesar să așteptăm încheierea perioadei de plată a ajutorului direct, la 30 iunie 2024, pentru ca cei 4.875 milioane euro să fie finalizați. fermierii și fermierii care și-au depus cererea unică trebuie să primească în 2023.

Repartizarea sumelor plătite, pe regim de ajutor, este următoarea:

De la 1 decembrie a fost autorizată plata a până la 90% din ajutorul pentru venitul de bază și plățile complementare ale acestuia. Tot de la 1 decembrie s-a putut transfera până la 90% din plata eco-regimurilor și a regimurilor de ajutor asociate producției durabile de proteine ​​de origine vegetală, orez, sfeclă de zahăr, roșii pentru procesare, nuci în zonele cu risc de deșertificarea, producția tradițională de stafide și plantații de măslini cu dificultăți specifice și valoare ecologică ridicată, precum și ajutoare asociate creșterii animalelor, cu excepția ajutoarelor pentru îngrășarea vițeilor.

Doar aplicațiile pentru care au fost finalizate toate controalele pot fi beneficiare ale acestor plăți.

Odată realizată alocarea drepturilor din Rezerva Națională de Asistență pentru Venit de Bază (termenul limită este 1 aprilie 2024), precum și calculul sumelor unitare definitive, resturilor și transferurilor între intervenții (înainte de 1 mai 2024) , se va autoriza plata restului de 10%, termenul pentru care intra in vigoare se incheie la 30 iunie 2024.

În ceea ce privește plata specifică pentru bumbac și ajutorul pentru îngrășarea vițeilor, cerințele de admisibilitate ale acestor ajutoare nu pot fi verificate până la începutul anului 2024, întrucât calculul sumei unitare se face pe baza unităților de producție (hectare și număr de animale) care îndeplinesc toate cerințele acestor scheme de ajutor. Ca și în celelalte regimuri, termenul de efectuare a plăților pentru aceste două ajutoare se încheie la 30 iunie 2024.

Mai jos este un tabel cu repartizarea, pe comunitate autonomă, a plăților deja efectuate pentru ajutorul direct pentru campania 2023. Fiecare comunitate își stabilește propriul program de plată pe baza planificării și executării controalelor pe care trebuie să le efectueze asupra tuturor dosarelor pentru verificare cerințele de admisibilitate ale ajutorului.

Etichete: SIDA UE Sursa: Guvernul Spaniei – Plățile de ajutoare directe din Politica Agricolă Comună pentru campania 2023 depășesc 3.475 milioane de euro