#Spania – Grande-Marlaska a reiterat că libertatea de circulație „este compatibilă cu securitatea” și a deplâns „că controalele, care ar trebui să fie o resursă excepțională, subminează spațiul de liberă circulație și esența Schengen”.

În domeniul migrației, ministrul a subliniat necesitatea unei „implicari mai mari” a statelor și a instituțiilor europene în cooperare cu țările de origine și de tranzit al fluxurilor migratorii, și a punctat mecanismul de solidaritate „ca cel mai potrivit cadru”. ” pentru a realiza acest progres.

În discursul său la Consiliul Miniștrilor de Interne al Uniunii Europene, el a amintit de tragedia recentă petrecută pe litoralul Crotonei pentru a influența provocările fenomenului migrator din Marea Mediterană și Atlantic. „Această dramă umană și atât de multe altele pe care nu le-am putut evita, evidențiază încă o dată importanța dimensiunii externe, așa cum am transmis și Europol și Frontex în ultimele vizite la ambele agenții”.

În această linie, Grande-Marlaska a subliniat importanța cooperării dintre agențiile europene de securitate pentru a lupta împotriva traficului de ființe umane. „Atingerea sinergiei între Frontex, Europol și Eurojust este o măsură operațională fundamentală”, a precizat el.

Ministrul a atribuit scăderea sosirilor neregulamentare în Spania „efortului preventiv” al politicii spaniole de migrație, care a realizat o reducere de 56,9 la sută în acest an, consolidând tendința descendentă experimentată în 2022, care s-a încheiat cu o scădere de 25,6 la sută. .

„Este necesar să se consolideze cooperarea cu partenerii noștri din vecinătatea de sud, ceea ce implică o valoare adăugată clară care completează cooperarea bilaterală”, a adăugat el, menționând acordurile statutare cu Mauritania și Senegal ca fiind „deosebit de relevante”.

Pactul privind migrația și azilul, prioritate spaniolăPrivind spre președinția spaniolă a Consiliului, ministrul a anunțat că încheierea Pactului privind migrația și azilul „pe baza solidarității și a împărțirii echitabile a responsabilităților este esențială și o prioritate absolută pentru Spania”, așa cum a avut ocazia să discute cu omologii lor MED5 din Italia, Cipru, Grecia, Malta, la recentul Summit MED5 desfășurat pe 4 martie la Valletta (Malta).

Ministrul, care va participa vineri la ședința ministerială privind hub-ul de sprijin al UE pentru securitatea internă în Moldova, s-a exprimat în favoarea acestui mecanism de colaborare. „Situația pe care o trăiesc atât Ucraina, cât și Moldova nu este o problemă pe care aceste națiuni trebuie să o înfrunte singure, ci mai degrabă cu care întreaga Europă trebuie să-și adauge eforturile și capacitățile în sprijinul acestor țări, parteneri și prieteni”, a subliniat el în discursul său. .

Pe de altă parte, Consiliul Miniștrilor de Interne a stabilit și prioritățile platformei EU EMPACT până în 2025 în lupta împotriva crimei organizate, care va include totul, de la atacuri cibernetice și trafic și exploatare de ființe umane până la crime economice și financiare și infracţiuni împotriva mediului. De asemenea, a fost aprobat Planul de Acțiune pentru Spațiul European de Științe Criminale, care va consolida capacitățile în acest domeniu până în 2030 în sprijinul procedurilor judiciare.

Reuniuni pregătitoare ale președinției spanioleGrande-Marlaska a profitat de vizita la Bruxelles pentru a organiza întâlniri de pregătire pentru președinția spaniolă a Uniunii Europene. În această dimineață s-a întâlnit cu președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, Juan Fernando López Aguilar.

Vinerea aceasta va avea două întâlniri bilaterale, pe de o parte, cu comisarul pentru interne, Ylva Johansson, și pe de altă parte, cu ministrul de interne al Belgiei, Annelies Verlinden, și cu secretarul de stat pentru azil și Politica de migrație, Nicole de Moor.

Vineri va participa și la evenimentul pentru Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Terorismului, organizat de Comisia Europeană la Bruxelles.

Ministrul de Interne, Fernando Grande Marlaska, cu un coleg din comunitate

Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska îndeamnă Bruxelles-ul să elimine controalele la frontieră „care dăunează cetățenilor”