Ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina, a transmis astăzi „căldura” Guvernului comunității ucrainene din Catalonia și sprijinul necondiționat pentru toate măsurile cu care Uniunea Europeană le ia pentru a opri. Agresiunea lui Putin.”

Ca gest de sprijin, Alsina a dorit să fie alături de comunitatea ucraineană Guissona (Segarra), cea mai numeroasă din Catalonia. În această dimineață a participat la sărbătoarea religioasă duminicală a comunității, devenită rugăciune pentru pace, iar de acolo a transferat sprijinul Guvernului „în aceste vremuri dureroase”.

Ulterior , însoțit de primarul orașului, Jaume Ars, ministrul s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității ucrainene la Consiliul Local Guissona. Acolo a fost pus la dispoziția ucrainenilor care locuiesc în Catalonia pentru a-și transfera principalele nevoi către Guvern. Ministrul se întâlnise deja la câteva ore după izbucnirea ofensivei ruse cu consulul general al Ucrainei la Barcelona, ​​​​Vorobyov Artem, pentru a afla despre situația de pe teren și a oferi tot ajutorul de care dispune și

„Ucraina trebuie să fie ceea ce vrea să fie, fără amestec”, a spus ea la întâlnire. „Sunteți o comunitate dragă și acest Guvern vă va fi alături în măsura posibilităților noastre și să vă însoțească în cel mai bun mod posibil în aceste zile dureroase”, a spus el.

ne-am dorit să să ne exprimăm respingerea unui război nedrept, sprijinul nostru pentru comunitate și să putem auzi direct care sunt preocupările și nevoile lor și să le transmitem tot ceea ce se face de la Guvern pentru a servi ucrainenii prinși în țara noastră. , și cum sunt îngrijiți prin rețeaua de pensiuni din Catalonia ”. El le-a explicat, de asemenea, „tot ajutorul umanitar care este planificat să fie trimis în țară, la nivel de sănătate și, de asemenea, prin Agenția Catalană de Cooperare.”

„Guvernul nu are deplină competență pe care mi-aș dori, iar noi, fără a supraacționa, chiar vrem să facem politici de stat, pentru că nu este întotdeauna necesar să avem un stat care să le facă”, a explicat el. Și, prin urmare, „ne dorim să fim alături de comunitatea ucraineană din Catalonia, să ajutăm cât de mult putem în Ucraina și să-i ajutăm pe catalanii care au rămas în țară”, a spus el. ) Alsina a amintit că departamentul a activat un număr de urgență și un e-mail și urmărește toate solicitările pe care le primește. Cât despre catalanii și ucrainenii care locuiesc în Catalonia care sună, el a spus: „Îi ținem la curent și ne asigurăm că nevoile lor sunt satisfăcute cât mai curând posibil.”

Ministerul, prin intermediul Guvernului delegația în Europa Centrală este chiar pregătită să poată transporta catalani sau rezidenți ucraineni în Catalonia cu mașina din Polonia în Catalonia. Competența pentru repatriere revine statului, dar guvernul este dispus să-i aștepte de la granița poloneză.

Cu peste o mie de ucraineni, Guissona este populația catalană.care concentrează o comunitate mai mare. . Potrivit datelor de la Idescat, anul 322 a fost 24. 322 popor ucrainean origine care locuiește în Catalonia

Sursa: Ministrul Alsina în comunitatea ucraineană din Catalonia: „Guvernul este alături de tine și lucrează pentru a vă ajuta cu toate mijloacele la îndemână „