Menut este numele celui de-al doilea nanosatelit catalan, care a fost ales din voturile unor 20 Băieți și fete , prin web-ul „ InfoK ”, canalul de știri pentru copii și tineret Super3 . Acest nume, ales cu mai mult de 4 500 voturi, a fost propus de două fete: Ares Marcé Sentís , de 6 ani , din Tàrrega, și Cèlia Peña Galimany , 4 ani, din Figuerola del Camp.

Anunțul a fost făcut în această după-amiază în cadrul unui eveniment la CosmoCaixa Barcelona, ​​în care a fost anunțat numele câștigător al competiției și au fost acordate premiile fetelor care l-au nominalizat: o excursie cu balonul pentru fiecare cu familia ei. Ares și Celia au primit premiul de la vicepreședintele Guvernului și ministrul politicilor digitale și teritoriale, Jordi Puigneró , și de la președintele Corporației Catalane de Media Audiovizuală, ) Rosa Romà . Douăzeci de copii care i-au nominalizat pe cei zece finalişti, care au participat împreună cu familiile la eveniment, au primit şi ei un cadou

Evenimentul, prezentat de regizorul şi prezentatorul „InfoK”, Núria Vilanova , însoțită de Miquel Piris , reporter al programului de specialitate pe teme științifice, a avut intervenția directorului Institutului Spațial Studii din Catalonia, Ignasi Ribas , și performanța diseminatorului științific Marc Boada , cu reprezentanți ai echipei Hermes , ai Institutului Terrassa, finaliști ai competiției europene de nanosateliți școlari CanSat

„InfoK ”concursul a început la începutul lunii mai: în primele două săptămâni, super-urile au trimis un total de 256 propuneri de nume , un cifră record față de anul trecut, cu participări din toată Catalonia și Andorra și chiar , din locuri atât de îndepărtate ca C mergând. Dintre toate videoclipurile prezentate, un juriu format din echipa programului și responsabili cu lansarea nanosatelitului a ales cele zece nume finaliste: Borinot, Carquinyoli, Espiadimonis, Espurna, Esquitx, Estel, Galet, Menut, Minairó și Tafaner . De acolo, superii au putut vota printre cei zece candidați până la sfârșitul lunii mai, când aproape au sosit 256. votează prin intermediul site-ului Super3, de două ori participarea la prima ediție a concursului. Din total, peste 4 500 voturi i-au dat victoria lui Menut.

Enxaneta a fost numele ales de apropiatul 20. băieți și fete care au participat la botezul primului nanosatelit catalan, care a fost lansat pe orbită în martie 2021 din Kazahstan. Cu numele Menut , ales dintre voturile lui 20. 000 copii, al doilea nanosatelit al Generalitati de Catalunya va decola in lunile urmatoare cu misiunea de a observa Pamantul pentru a ajuta la controlul si combaterea efectelor crizei climatice. Promovată de Departamentul de Vicepreședinție și Politici Digitale și Teritoriale, Corporația Catalană de Media Audiovizuală (CCMA) și Institutul de Studii Spațiale din Catalonia (IEEC), concursul pentru alegerea unui denumirea nanosatelitului urmărește să încurajeze vocațiile științifice și tehnologice și interesul copiilor și tinerilor pentru noua economie a spațiului.

Sursa: Menut este numele ales de superioare pentru al doilea nanosatelit al Generalitati