#Catalunia – · Deținutul, care executa o pedeapsă de șapte ani de închisoare și nu s-a întors în timpul unui concediu de închisoare în aprilie 2021, avea o mare mobilitate geografică și a fost localizat de anchetatori în diferite țări europene într-o perioadă scurtă de timp

. În 2022, Mossos d’Esquadra au reușit să localizeze un total de 24 de deținuți care nu fuseseră readmiși în închisorile catalane din afara Spaniei.

· În aceste cazuri, colaborarea cu alte forțe de poliție a fost esențială pentru a le putea aresta și a reintra în disciplina penitenciară pentru ca acestea să-și îndeplinească pedeapsa care le-a fost aplicată.

Agenții Poliției Generalitati-Mossos d’Esquadra ai Grupului de Căutare Activa a Fugaților din cadrul Unității de Mediu Penitenciar din cadrul Poliției Generale de Investigații Criminale au reținut un tânăr de 23 de ani care nu a reintrat în penitenciar. în cursul lunii aprilie 2021, după ce a beneficiat de un concediu ordinar.

Deținutul executa o pedeapsă de șapte ani de închisoare, care s-a încheiat în septembrie 2024, pentru o infracțiune de omor, care avusese loc în 2017, în virtutea unei sentințe a Secției a șasea a Tribunalului Provincial din Barcelona.

Primele cercetări au permis anchetatorilor să verifice că persoana căutată a reușit să părăsească țara și s-a stabilit în zona nordului Italiei, la granița cu Elveția. De asemenea, au constatat că stagiarul avea o mare mobilitate geografică și l-a putut plasa în diferite țări europene într-o perioadă scurtă de timp. Din acest motiv, a început o comunicare fluidă cu mai multe forțe de poliție europene în vederea localizării și arestării fugarului.

Cu informațiile obținute în cadrul anchetei, când s-a stabilit că persoana cercetată se afla în afara Spaniei, la Tribunalul Provincial din Barcelona a fost solicitat un ordin european de arestare și predare (OEDE).

În cele din urmă, la începutul acestui an, fugarul a fost localizat într-un oraș elvețian foarte aproape de granița cu Italia și arestat de poliția elvețiană în cadrul acestui OEDE. Pe 3 februarie a ajuns să fie extrădat la Madrid, unde a fost internat într-un centru penitenciar care așteaptă să fie transferat, în următoarele zile, la centrul penitenciar catalan unde trebuie să-și încheie pedeapsa.

În 2022, Fugitive Active Search Group a reușit să localizeze, în afara Spaniei, un total de 24 de deținuți care nu au fost readmiși în închisorile catalane. În aceste cazuri, colaborarea cu alte forțe de poliție a fost fundamentală pentru a-i putea aresta și a reintra în disciplina penitenciară pentru ca aceștia să execute pedeapsa care le-a fost aplicată.

Zona de Comunicare

Barcelona, ​​13 februarie 2023

sursă: Colaborarea dintre Mossos d’Esquadra și poliția elvețiană permite arestarea unui fugar condamnat pentru moartea unui bărbat la Barcelona în septembrie 2017