Au participat ministrul Educației, Culturii și Sportului, Raquel Tamarit, ministrul Departamentului Culturii din Catalonia, Natàlia Garriga și ministrul Fondurilor Europene, Universității și Culturii din Guvernul Insulelor Baleare, Miquel Company evenimentul instituțional de comemorare a centenarului nașterii lui Joan Fuster desfășurat la Espai Joan Fuster din Sueca.

Este necesar să ne amintim că cele trei teritorii au organizat diferite activități în timpul 2022 pentru a răspândi figura și opera intelectualului valencian în acest cadru anual de sărbătoare a anului Joan Fuster. După întâlnire, cei trei consilieri și-au explicat dorința de a „concreta Declarația de la Palma și de a înființa grupuri de lucru pentru toate sferele culturale”, potrivit lui Garriga.

Consilierul Raquel Tamarit A ținut să „mulțumească pentru asistență”. de instituții și entități la acest eveniment comun, întrucât sărbătorirea Anului Joan Fuster nu este doar a instituțiilor regionale din fiecare dintre teritoriile sale, ci și a întregii rețele de cercetare, culturală și socială la care s-a alăturat în organizarea activităților pe parcursul anul acesta să diseminăm și să facem cunoscută opera unuia dintre cei mai importanți gânditori și intelectuali ai noștri”. Tamarit a mai remarcat că „în cazul nostru, unul dintre aspectele pe care ne interesează cel mai mult să le explorăm este influența gândirii europene asupra lui Fuster și, în același timp, dorim să profităm de ocazie pentru a-i face cunoscută opera la nivel internațional. De asemenea, am explorat amprenta și influența lor asupra creatorilor și creatorilor diferitelor discipline artistice precum muzica, artele vizuale sau artele spectacolului în activitățile noastre.

Ministrul Natàlia Garriga a reamintit că „în rândul cetățenilor noștri, tot ceea ce ne face unici din fiecare teritoriu este la fel de important ca tot ceea ce ne unește și ne face să creștem ca comunitate culturală și a subliniat că evenimentul de astăzi reprezintă” începutul unei etape de colaborare culturală strânsă între teritorii.”

Consilierul Miquel Company importanța realizării acestui act în comun între cele trei guverne ”. Compania l-a descris pe Fuster drept „unul dintre marii intelectuali europeni ai secolului al XX-lea” și a subliniat „maria sferă tematică a operei sale”. Ministrul a reamintit, de asemenea, „angajamentul civic și referențialitatea în apărarea limbii și culturii catalane” care l-a caracterizat pe Joan Fuster.

Trebuie amintit că în ceea ce privește Generalitat Valenciana , comisarii responsabili de coordonare a Anului Joan Fuster sunt Francesc Pérez Moragón și Voro Ortells; în Catalonia, curatorul activităților comemorative este Enric Sòria; iar în cazul Insulelor Baleare, programarea este coordonată de Fina Salord și Damià Pons.

În acest sens, evenimentul a inclus o discuție, condusă de jurnalista Adelaida Ferre, la care au participat Voro Ortells, Fina Salord și Enric Sòria. Toți trei au vorbit despre importanța lui Joan Fuster ca agitator cultural, precum și despre liniile largi de gândire din activitatea ei. De asemenea, au dezvoltat principalele obiective ale programării concepute în fiecare teritoriu.

Evenimentul a fost însuflețit de muzica cântăreței valenciane Sandra Monfort, câștigătoare a premiilor pentru cel mai bun album și cel mai bun artist nou din trecutul premiilor muzicale „Carles Santos” 2021, organizat de Generalitat Valenciana

Sursa: Guvernele din Valencia, Catalan și Baleare comemorează Anul Tâmplarului