Reprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Primăria orașului León și Fundația Eutherpe, prezintă pe 25 martie 2016, la Auditorio Ciudad de León, un concert extraordinar dedicat operei componistice a acestei mari personalități românești a muzicii secolului XX.

Evenimentul are loc în pragul aniversării a 100 de ani de la nașterea celebrului pianist, compozitor şi pedagog Dinu Lipatti (1917 – 1950).

Programul concertului susținut de Orchestra de Tineret din León, care va fi acompaniată de pianiștii Alberto Portugheis și Stefano Greco, cuprinde „Simfonia concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5” și compoziții de J. S. Bach și George Enescu, autori pe care Dinu Lipatti, un remarcabil pianist, i-a abordat cu precădere de-a lungul scurtei sale cariere.

Stefano Greco, supranumit artistul Steinway, este recunoscut ca unul dintre cei mai buni pianişti italieni ai generaţiei sale, fiind totodată director artistic al Festivalului Internațional Bach Clavier din Bruxellas și specialist în Bach. Maestrul său, argentinianul Aberto Portugheis, este un pedagog de renume internațional, discipol al pianistului Vicente Scaramuzza.

După ce a câștigat premiul întâi la Geneva, în cadrul Concours de Virtuosité, s-a angajat într-o carieră internațională, concertând în mai mult de cincizeci de țări din întreaga lume.

Prezentarea lucrărilor lui Lipatti în Spania a avut loc în premieră națională în ianuarie 2015, prin interpretarea „Simfoniei concertante” în sala de 1200 de locuri a Auditoriului din orașul León, ocazie cu care a fost înregistrat CD-ul „Johann Sebastian Bach – Dinu Lipatti” produs de The Recording Consort. Înregistrarea reprezintă debutul discografic al Orchestrei de Tineret din León. Discul mai cuprinde și „Nocturna Op. 6” și va fi lansat în seara concertului.

Orchestra de Tineret din León (Joven Orquesta Leonesa) s-a format în 2014 și este compusă din 18 membri, conduși de profesorul David de la Varga.

Pentru concertul din 25 martie, Orchestra va fi dirijată de Francisco Valero-Terribas, tânăr dirijor care a colaborat, printre altele, cu Tonhalle Orchester Zurich, North Czech Philharmonic, Festival Strings Lucerne, BMS Rio de Janeiro, Shanghai Opera Symphony, Cabrillo Festival Orchestra California și Orchestra Națională Radio.