Un geniu incontestabil al muzicii ne-a parasit astazi la varsta de 66 de ani. 
Paco de Lucia a murit in Mexic, in urma unui infarct miocardic.

„Tot ceea ce se poate spune cu o chitara se afla in mainile sale” – asta se spunea despre Paco de Lucia, in 2004, cand a primit prestigiosul Premiu Printul Asturiei.

Pe langa maiestria sa inegalabila, dobandita dupa o copilarie marcata de lungi ore de studiu, Paco de Lucia, pe numele sau real Francisco Sanchez Gomez, ramane in istorie nu doar pentru geniul si modestia sa, dar si pentru inovatii precum „el cajon”, un instrument nelipsit astazi din muzica flamenco. La inceput, indrazneala sa nu a fost privita cu ochi buni de maestrii clasici ai stilului, dar nu a renuntat la idealul sau artistic.

S-a nascut in 1947, intr-o familie saraca din Algeciras, un sat de pescari din sudul peninsulei. Talentul sau a fost remarcat timpuriu, iar primele concerte le-a impartasit cu un alt geniu, Camaron de la Isla.

Dupa primul succes, in 1975, cu piesa „Entre dos aguas”, Paco de Lucia isi incepe cariera internationala. A cantat cu adevarati maestri ca Al di Meola, John McLaughlin, Santana sau Chick Corea si a facut din flamenco, un curent universal, prin fuziuni ingenioase cu jazzul, bossa nova sau muzica hindu.

Paco de Lucia a murit in Cancun, acolo unde ii placea sa se bucure de o viata linistita alaturi de familie, inconjurat de prieteni si oameni simpli. Moartea sa neasteptata a provocat o mare consternare in randul iubitorilor muzicii, iar mesajele cele mai frecvente sunt de recunostinta. „Descanse en paz, Maestro!„.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}