Balerinul și coregraful român Gelu Barbu a decedat miercuri în insula Gran Canaria, la 83 de ani, după cum semnalează mai multe publicații spaniole.

Gelu Barbu trăia în Las Palmas de Gran Canaria din 1966, când a ajuns în arhipelagul insulelor norocoase pentru un tratament. De atunci, balerinul român a decis să rămână în Spania, unde a creat o școală de dans și a instruit generații de dansatori.

Povestea lui Gelu Barbu a început în România, la Lugoj, unde s-a născut în 1932. Era fiul compozitorului Filaret Barbu, iar cariera sa de artist a atins nivel de excelență după ce a fost elevul lui Alexandru Pushkin la Leningrad (actualul Sankt Petersburg).
Acolo a fost coleg și cu alți balerini de talie mondială precum Rudolf Nureev sau Mikhail Baryshnikov și a ajuns prim balerin la Opera din București.

În 1961 a profitat de un turneu realizat în Republica Democrată Germană ca să treacă în Occident pe la punctul de control american din Berlin.

„Evadarea” a fost posibilă datorită unui personaj misterios, un bărbat care a distras atenția soldaților de la punctul de trecere din Berlinul de Est. În acea împrejurare fericită, Gelu Barbu a reușit să ajungă în lumea liberă.

Decizia de a fugi a fost luată după ce regimul comunist i-a pus în vedere să devină informator și spion sau să-și ia rămas bun de la carieră artistică.

Gelu Barbu și-a continuat drumul în Germania, Norvegia și Suedia, iar din 1966 s-a stabilit în Gran Canaria, unde a mărturisit că a ajuns să se simtă ca acasă. A creat o prestigioasă școală de dans și a fost declarat fiu adoptiv al insulei.

În urmă cu doi ani, artistul a suferit o tromboză cerebrală, după care starea sa de sănătate s-a înrăutățit.

Munca lui Gelu Barbu a fost recunoscută și la ediția din 2012 a Festivalului Internațional de Film din Las Palmas de Gran Canaria, unde a fost proiectat unde documentar despre viața sa.