#Madrid –

Comunitatea Madrid lucrează la un studiu pentru a crea grefe osoase mai puternice, mai durabile și mai ieftine, care să reducă numărul de intervenții chirurgicale și să îmbunătățească astfel calitatea vieții pacienților.

Proiectul M3TiAM, condus de Institutul de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) Materiale, investighează instrumente de calcul inovatoare pentru a prezice efectul tratamentelor termice aplicate implanturilor din aliaj de titan imprimate 3D. Acest procedeu de fabricație oferă diferite avantaje față de implanturile osoase metalice tradiționale, deoarece piesele coincid mai precis cu geometria oaselor.

Cu toate acestea, cu tehnologia actuală de imprimare, aceste piese pot suferi micro-defecte care le reduc funcționalitatea și durata de viață utilă, determinând chiar să fie înlocuite cu operațiuni noi. Pentru a le evita, cercetările se concentrează pe identificarea celor mai potrivite tratamente termice de aplicat implanturilor după fabricarea acestora, un proces care permite ca aliajele metalice care sunt utilizate în mod obișnuit în piesele imprimate 3D să fie reajustate pentru a le îmbunătăți proprietățile mecanice.

Scopul este de a obține implanturi care sunt proiectate și fabricate mai rapid și la un cost mai mic, făcându-le în cele din urmă mai accesibile și mai accesibile pacienților. În fiecare an, în întreaga lume sunt efectuate peste patru milioane de proceduri de grefă osoasă și înlocuire osoasă, un număr care va crește dramatic în următoarele decenii datorită creșterii speranței de viață.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid studiază implanturi osoase mai durabile și mai ieftine care îmbunătățesc viața pacienților