#Madrid –

Comunitatea Madrid previne riscul de incendiu de la afumătorii pe care apicultorii îi folosesc pentru a se apropia în siguranță de albinele din stupii lor. Din acest motiv, Secția de Pompieri stabilește o serie de cerințe pentru utilizarea acestor instrumente și Agenția de Securitate și Situații de Urgență (ASEM 112), prin Direcția Generală de Situații de Urgență, eliberează autorizațiile.

Actul de autorizatie stabileste o serie de conditii pe care crescatorul trebuie sa le indeplineasca, precum utilizarea masurilor preventive anterioare, eliminarea eventualelor elemente inflamabile din jurul acestuia, arderea in interiorul afumatorului si evitarea orelor cele mai calduroase ale zilei. In plus, aparatul trebuie sa aiba o grila pentru a preveni iesirea de scantei si pentru a stinge corespunzator jarul care ramane odata ce lucrarea este terminata. În prezent sunt peste 300 de autorizații active, iar datorită grijii sale extreme și muncii continue de prevenire, în ultimii ani nu au mai avut loc incendii din acest motiv.

Regiunea are 13.682 de stupi răspândiți pe 114 municipii, și care obține o producție anuală de 220 de tone de miere. Executivul regional a alocat 385.000 de ajutoare în acest an pentru îmbunătățirea rentabilității fermelor, menținerea unei stări sanitare adecvate a stupilor, facilitarea așezării și transportului, precum și îmbunătățirea competitivității și marketingului pe noi canale comerciale.

În 2022, Comunitatea Madrid a primit 51 de cereri de la asociații, companii și apicultori privați. Contribuțiile au fost alocate, în special, pentru informarea și asistența tehnică apicultorilor și organizațiilor din sector; la lupta împotriva atacurilor și bolilor stupului, în special împotriva varooza (boala globală care provoacă cele mai multe daune apiculturii, cauzată de acarien varroa destructor); sprijin pentru transhumanță; cercetare în laboratoarele de analiză a produselor pentru îmbunătățirea marketingului, și sprijin pentru repopularea cabanei apicole sau îmbunătățirea calității produselor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid previne riscul de incendii prin controlul afumătorilor utilizați în apicultura