#Madrid –

Comunitatea Madrid investighează cum să dezvolte țesut care are potențialul de a îmbunătăți recuperarea persoanelor care au suferit un atac de cord. Cardioboost-CM, un proiect la care participă Institutul de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) Materials, și se bazează pe capacitatea celulelor stem obținute din mușchii maxilarului de a deveni cardiomiocite, cele mai comune în inimă.

Studiul este coordonat de Centrul Național de Cercetări Cardiovasculare (CNIC), în care sunt analizate diferite strategii de generare a celulelor cardiace prin bioinginerie și ulterior de testare a capacității lor de regenerare. Scopul este de a crea platforme bazate pe biomateriale care să poată susține această transformare, prin utilizarea de substraturi și geluri cu microstructuri capabile să regleze și să dirijeze comportamentul celular și formarea țesuturilor.

Proba de maxilar de la un pacient internat cu infarct miocardic acut este ușor de obținut prin biopsie minim invazivă. Dezvoltarea acestei cercetări ar putea fi cheie în promovarea terapiilor de regenerare a organului vital al sistemului circulator care a fost afectat, în așa fel încât să salveze viețile celor afectați.

Împreună cu profesioniștii IMDEA Materiale, participă doctorii Jennifer Patterson și Viktorija Sevostianova și doctorul Pedro Navarrete, universitățile Complutense și Autonome din Madrid, Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) și CNIC.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid investighează modul de dezvoltare a țesutului cardiac pentru a îmbunătăți recuperarea după un atac de cord