Spitalul Universitar Fundación Alcorcón a ținut ieri Conferința de activitate științifică a Departamentului de Asistență medicală în Sala de Adunări a acestui centru de sănătate publică din Madrid; o numire de cercetare în nursing complet consolidată care sărbătorește în aceasta ediția a XV-a, cu capacitate deplină, acreditată de Direcția Generală Planificare, Cercetare și Formare.

Încă un an, această zi de muncă a a servit drept forum pentru profesioniștii din domeniul asistenței medicale pentru promovarea și publicarea activității științifice desfășurate la HU Fundación Alcorcón în anul 19 . De asemenea, a făcut posibilă diseminarea și încorporarea rezultatelor cercetării în aplicarea îngrijirilor zilnice de îngrijire medicală și de a reflecta asupra importanței cercetării pentru actualizarea practicii de îngrijire.

Evenimentul a fost deschisă de directorul general de asistență medicală și asigurări al Departamentului de Sănătate al Comunității Madrid, Jesús Vázquez, care a evidențiat capacitatea profesioniștilor din domeniul asistenților medicali de a se adapta la schimbări și creșterea exponențială care are loc profesia cu creșterea activității științifice. El a fost însoțit de directorul general al Fundației Alcorcón, Modoaldo Garrido, și de directorul de Nursing al spitalului, Ana Isabel Díaz Cuasante.

Conferința inaugurală a avut loc, pe această dată prilej, de Julio César de la Torre, profesor la Universitatea Pontificală Comillas, care s-a concentrat pe tema „cercetare științifică și brevete”.

Ulterior, conferința a fost împărțită în 3 colocviu-dezbatere, alcătuit din profesioniști HUFA primii doi, iar ultimul de studenți la Nursing. Prima, „Finalizarea procesului de investigare. Articole științifice”, a avut cinci intervenții: „Impactul implementării ghidului de bună practică: evaluarea riscurilor și prevenirea leziunilor de presiune în mediul spitalicesc”, de Ana Morales Guijarro; „Psihoza indusă de canabis: caracteristici clinice și diferențierea acesteia de schizofrenia cu și fără consum de canabis”, de Sergio Sánchez Romero; „Model de coordonare a îngrijirilor între spital și casele de bătrâni inițiat în vremuri de COVID-19”, de Pilar Delgado Sánchez; „Profesioniștii unităților de terapie intensivă în timpul pandemiei COVID-19 din Spania: variabile sociale și legate de muncă, COVID-19 simptome, îngrijorări și niveluri de anxietate generalizată”, de Fernanda Gil Almagro; și „Incidența și caracteristicile căderilor la pacienții spitalizați: studiu de cohortă”, de Fernando José García Hedrera.

Al doilea tabel, „De la cercetare la asistență în traducere în practică”, a inclus intervenții ale Mª Jesús Vicente, cu „Calitatea vieții la adulții în vârstă cu insuficiență cardiacă: familia în procesul de cronicizare”; Mally F. Veras Basora și Leandro Valdez: „Acțiunea unei echipe multidisciplinare după un focar de Covid într-o reședință din Madrid”; Caty Cediel Altares, cu „Impact al recomandărilor Ghidului de bune practici în alăptarea într-un spital universitar”, Mónica Rivera, cu „Analiza rezultatelor după implementarea GBP -Sprijin pentru adulții care se așteaptă sau trăiesc cu o Stomie – într-o unitate de spitalizare”, și Mª José García Redondo, cu „Experiența emoțională a TCAE cu un pacient în urgență pediatrică”.

The 10 comunicările prezentate în primele tabele sunt un eșantion al numeroaselor lucrări de cercetare care s-au efectuat în cursul anului 2021 de către profesioniști de la Fundación Alcorcón și care au fost prezentați la întâlniri științifice naționale și internaționale.

Al treilea și ultimul panel, „Viitorul Nursingului, o realitate ”, au prezentat prezentările „Proiectarea organizațională a unei unități de detectare, tratament și urmărire a sindromului post-intensiv” de către Rocío Navas Huerga, studentă la URJC; „Repercusiunile izolării asupra sănătății emoționale a pacienților internați pentru Covid-19. Noi forme de sprijin”, de Elena Lozano Cañete, de la Universitatea Francisco de Vitoria, și „Influența rețelelor sociale asupra apariției și evoluției tulburărilor alimentare”, de Lidia Román, de la Universitatea Europeană.

Conferința s-a încheiat cu intervenția lui David Guadarrama, asistent medical de cercetare, inovare și dezvoltare la Fundația Alcorcón.