#Madrid –

Comunitatea Madrid investește în transformarea digitală a cercetării în științe umaniste și sociale în cele șase universități publice din regiune. Cu acest obiectiv, Consiliul Guvernatorilor a autorizat săptămâna aceasta încheierea unui acord cu Universitatea Complutense pentru crearea nodului CLARIAH-CM, cu o sumă multianuală de 750.000 euro până în 2027.

Această rețea va oferi sprijin cercetătorilor, proiectelor și grupurilor de cercetare din centrele universitare publice din Madrid și își propune să continue activitatea planului INTELE, care este participarea Spaniei la consorțiul european de infrastructură care continuă acum ca CLARIAH-ES. Astfel, la nivel european sunt studiate date și procese digitale legate de Limbă și Digital Humanities.

Pentru coordonarea acestui nod, Universitatea Complutense urmează să creeze Centrul Complutense pentru Științe Umaniste Digitale, cu sprijinul Bibliotecii Complutense, în care vor fi integrați ceilalți membri ai Universității din Alcalá, Autonomă, prin CLARIAH-CM.Carlos III. , Politehnica și Regele Juan Carlos.

Ministerul Educației, Științei și Universităților oferă sprijin financiar pentru pornirea și întreținerea acestuia, ceea ce va permite oamenilor de știință din Madrid să acceseze seminarii, discuții și ateliere, precum și crearea de noi servicii și proiecte. În plus, se vor dezvolta linii de lucru atât la nivel național, cât și la nivel european și ibero-american, permițând prelucrarea computațională a datelor textuale, vizuale, numerice și/sau sonore.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid investește într-o rețea de transformare digitală pentru cercetarea universitară în științe umaniste și sociale