#Madrid –

Comunitatea Madrid va avea pe agenda sa culturală ultimele zile ale Suma Flamenca 2023, festivalul care a adus cântarea jodo în capitală și în trei municipalități din regiune și care se încheie duminică aceasta cu nume precum cel al cântăreței Estrella Morente iar dansatoarea Olga Pericet și douăsprezece spectacole de dans.

Fiica lui Enrique Morente debutează în regiune Steaua și Rafael. Împreună cu chitaristul Rafael Riqueni, face un tur al marilor maeștri ai flamenco-ului, băieți și fete care au dat arta flamenco în deceniile anilor 20, 30 și 40, precum Niño Ricardo sau La Niña de La Puebla.

Dansatorul și coregraful Manuel Liñán, 2017 National Dance Award, va reprezenta Trăi!, o lucrare în care își exprimă amintirea copilăriei, când s-a închis în camera ei și s-a îmbrăcat în fusta verde a mamei, și-a împodobit părul cu flori, s-a machiat și a dansat pe ascuns.

Continuând cu programarea dvs., Flamenco Sum o duce pe coregrafa María Moreno la Teatros del Canal (joi, 2), unde va cânta O../O../.O/O./O. (Soleá). Este încă un pas în căutarea sa vitală și artistică, explorarea limitelor acestui stil, regândindu-și propriul germen definitoriu. Se adâncește în concepte precum dictatura ritmului, libertatea tonală și cromatismul.

La rândul ei, dansatoarea Olga Pericet vine cu Leoaica, unde caută dialogul dintre animal și instrument prin celebra chitară a lui Antonio de Torres. Împreună cu o echipă de muzicieni, el se dezbracă fizic și spiritual într-o experiență unică și intima cu telespectatorii.

Deja la centrul cultural Paco Rabal vor concerta Yeyé de Cádiz și Carmen de la Jara Cádiz, profund și vibrant. Alegrías, taranto, tangouri, bulerías, farruca și soleá evidențiază dansul Imobiliar că Rebeca Ortega are premiera în Comunitatea Madrid de la Centrul Umanistic regional Sierra Norte-La Cabrera. Versurile acestor cântece exprimă, pe de o parte, victimizarea și melancolia și, pe de altă parte, puterea de perfecționare și curajul referite la femei.

Colosseumul Regal al lui Carlos III din San Lorenzo de El Escorial își deschide porțile Terra de dansatorul brazilian Gabriel Matías, care trece în revistă repertoriul dansului flamenco tradițional dintr-o perspectivă personală. El are în meritul său premiul Fundației AISGE pentru dansator remarcabil la XXX Concurs de dans și flamenco spaniol din Madrid din 2021.

O alta dintre premiere va fi Grădina impură, de dansatorul și coregraful sevillian Andrés Marín. Pentru artist, această grădină este o metaforă a exilului flamingo. Locul, dincolo de Grădina Edenului, al ortodocșilor, în care călătoresc creatori ca el.

În plus, dansatorul, coregraful și regizorul Vanesa Coloma aduce un omagiu Madridului și experiențele ei din capitala Spaniei în Castiza. Toate acestea încadrate în genul revistei, recuperând acea răutate teatrală și stiluri diferite de flamenco.

În Motril Chitara lui Carlos de Jacoba din Granada va suna, inspirată de aromele acestui oraș din Granada precum mango, cherimoya, loquats și guava. Între timp, dansatoarea Estrella Alonso recuperează școala de bowling din La lumina lămpii, un spectacol care emulează acele vechi cafenele cântătoare unde au apărut primele dansuri la lumina lumânărilor. În ele, flamenco de la țigani împărțea scena cu dansatori dintr-o clasă socială superioară.

Eva Yerbabuena va fi cea care închide Suma Flamenca 2023 de la Teatros del Canal cu ultimul lor spectacol, Yerbagüena, unde tradiția, esența, atemporalitatea, forța și respectul se intersectează. Dansatorul de Granada, Premiul Național de Dans 2001 și Medalia de Aur pentru Arte Plastice 2017, interpretează acest număr însoțit de chitaristul Paco Jarana.

Muzee și săli regionale

Diferitele săli și muzeele regionale oferă o ofertă variată cu propuneri precum cel al Camerei Alcalá 31, Spune-mi cine ești eucare, până la 14 ianuarie 2024, reunește o selecție extinsă de lucrări ale lui Luis Gordillo din ultimii douăzeci de ani și analizează în profunzime cele mai notabile linii de cercetare din această ultimă perioadă.

De asemenea, iese în evidență Expoziția Scrisori către editorîn Camera Canal de Isabel II, care oferă priveliștea fotografului Cristina de Middel prin proiectele anterioare și cele mai recente care sunt prezentate pe scară largă pentru prima dată.

Sala de expoziții Cristóbal Portillo a Complexului Cultural El Águila, prezintă Anii 20 ai secolului XX. O plimbare prin Madrid, un tur al metropolei care avea în acei ani strada Gran Vía ca arteră principală a unui oraș cosmopolit. Colecțiile documentare ale Arhivei Regionale devin firul călăuzitor al acestei viziuni de încredere a acelui deceniu, prin 100 de imagini, cu material documentar amplu de planuri, afișe, reviste și corespondență.

Biblioteca Regională din Madrid expune retrospectiva până pe 12 noiembrie Buero va fi opera luia, dedicat vieții și operei lui Antonio Buero Vallejo, care include documente care sunt păstrate chiar în Biblioteca ca parte a Arhivei Personale a autorului.

Până pe 5 noiembrie arată Sala Young Art Aplicare usoara! o generatie de Slashers și Burnout timpuriuunul dintre proiectele câștigătoare ale celei de-a XIV-a ediții a apelului a vrut comisarulcare se angajează pe noi modele curatoriale, facilitând accesul la lumea profesională.

ȘIMuzeul Centrului de Artă Dos de Mayo-CA2M, situat în Móstoles, continuă cu expozițiile Juan Muñoz. În ceasul violetdedicat producției artistului din anii 1980.

De asemenea, Administrația autonomă colaborează cu diferite instituții în promovarea și diseminarea culturii, cum este cazul expoziției organizate de Casa Encendida a Fundației Montemadrid, Picasso: fără titlu, sau, în colaborare cu Patrimoniul Național, expoziția de fotografie desfășurată în grădinile Campo del Moro, cu imagini ale Siturilor Regale și ale arhitecturii și principalele lucrări din Galeria Colecțiilor Regale.

Vineri, 3 noiembrie

Porumbeii zboară

José Luis Gómez și Javier Huerta Calvo

Până pe 12 noiembrie – 19:00 – Sala Juan de la Cruz – Teatrul La Abadía. MADRID

Programare Festivalul Suma Flamenca 2023

Sâmbătă, 4 noiembrie

Programare Festivalul Suma Flamenca 2023

Programul Festivalului Internațional de Muzică Contemporană de la Madrid, COMA’23

Duminică, 5 noiembrie

Programare Festivalul Suma Flamenca 2023

Programare Expoziție de Stage Creation Surge Madrid în toamnă

Programul Festivalului Internațional de Muzică Contemporană de la Madrid, COMA’23

Muzee și expoziții

Christina din Middel. Scrisori către editor

Până pe 14 ianuarie – Sala Canal de Isabel II. MADRID

Luis Gordillo. Spune-mi cine ești?

Până pe 14 ianuarie – Sala Alcalá 31. MADRID

Anii 20 ai secolului XX. O plimbare prin Madrid

Până pe 14 ianuarie – Sala Cristóbal Portillo – Arhiva Regională a Comunităţii Madrid. MADRID

Aplicare usoara! O generație de Slashers și Early Burnout

Până pe 5 noiembrie – Sala de artă tânără a Comunității Madrid. MADRID

Juan Muñoz. În ceasul violet

Până pe 7 ianuarie 2024 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo al Comunităţii Madrid-CA2M. MÓSTOLES

Picasso: Fără titlu

Până la 7 ianuarie 2024 – La Casa Encendida de Fundación Montemadrid. MADRID

Expoziție fotografică Royal Sites – Colecții regale

Până în decembrie 2023 – Plimbarea Doamnelor din Grădinile Istorice ale Palatului Regal. MADRID

Buero va fi opera lui

Până pe 12 noiembrie 2023 – Sala de expoziții a Bibliotecii Regionale din Madrid. MADRID

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid își ia rămas bun de la Suma Flamenca 2023 cu nume proprii precum Eva Yerbabuena, Olga Pericet sau Gabriel Matías