#Madrid –

Comunitatea Madrid a lansat INTEGRA-CAM, un proiect pilot care monitorizează sănătatea persoanelor în vârstă la domiciliu și în timp real prin senzori non-invazivi conectați la aplicații mobile simple. Cu această inițiativă, dotată cu un buget de 2,5 milioane de euro, colaborează 12 centre de sănătate din regiune și serviciul de Geriatrie al Spitalului Public Universitar Getafe.

Sistemul permite medicilor de familie și personalului medical să monitorizeze și să urmărească utilizatorii din casele lor. La fel, facilitează măsurarea simplă a unor aspecte precum posibila insuficiență cardiacă, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau diabetul.

Lucrătorii din domeniul sănătății, pe lângă primirea datelor în consultație, pot propune măsuri terapeutice personalizate care contribuie la îmbunătățirea capacității pacienților. De asemenea, se poate stabili o comunicare bidirecțională între echipele de Asistență Primară și Spitală și între acestea și beneficiari și îngrijitorii acestora.

În prima fază a proiectului, a existat colaborarea a 67 de persoane de peste 70 de ani care, pe lângă locuința acasă, trebuiau să prezinte semne de prefragilitate sau fragilitate. Tocmai obiectivul acestui proiect este prevenirea acestor situații și promovarea îmbătrânirii sănătoase.

Centrele de sănătate care colaborează cu această propunere sunt situate în capitala Madridului (Ciudad Jardín, Joaquín Rodrigo, Abrantes și Orcasitas); Getafe (El Greco, Las Ciudades, Juan de la Cierva, Getafe Norte, El Bercial, Sector III și Las Margaritas); și Cubas de la Sagra (oficiul Doctor Aguilar).

Inițiativa a fost promovată de Direcția Generală Cercetare și Predare a Ministerului Sănătății, susținută științific și tehnic de o echipă multidisciplinară care include Fundația pentru Cercetare și Inovare Biosanitară în Asistența Primară (FIIBAP) și Spitalul Public Universitar din Getafe. .

Îmbunătățiri ale calității vieții

În trei luni de urmărire, o bună parte din cei 67 de pacienți monitorizați au raportat îmbunătățiri ale calității vieții și au apreciat mai ales că medicii lor de familie și lucrătorii de referință pot cunoaște evoluția lor în timp real. La rândul lor, profesioniștii au evidențiat utilitatea și ușurința sa de utilizare, precum și ideea integrării sale viitoare cu sistemele informaționale ale Serviciului de Sănătate din Madrid.

INTEGRA-CAM este legată de alte proiecte strategice ale Executivului regional în domeniul sănătății digitale, precum Planul de îngrijire cuprinzătoare pentru fragilitate și promovarea longevității sănătoase la persoanele în vârstă și Proiectul Advanced Telecare. Obiectivul este ca persoanele în vârstă să poată accesa servicii și resurse suplimentare care completează capacitățile acestui proiect, precum prevenirea dependenței și îngrijirea bolilor cronice.

Inițiativa este cofinanțată în proporție de 50% de Fondul European de Dezvoltare Regională, ca parte a Programului Operațional Pluriregional al Spaniei 2014-2020.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid începe un proiect de monitorizare a sănătății persoanelor în vârstă la domiciliu și în timp real