#Madrid –

Comunitatea Madrid avansează în restaurarea Iglesia del Carmen și San Luis din capitală, a căror lucrare a fost vizitată astăzi de ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano. Biserica, declarată Bun de Interes Cultural, are plan în cruce latină cu boltă peste transept culminată de un felinar, în timp ce capelele laterale, închise cu gratii, au decorațiuni valoroase în bunuri mobile.

Inclus în acordul cu Provincia Ecleziastică Madrid, face parte dintr-un proiect de îmbunătățire a eficienței energetice, de consolidare a structurii acestei clădiri din secolul al XVII-lea și de a readuce templul la aspectul inițial. De Paco Serrano s-a asigurat că „aceste lucrări sunt un bun exemplu a ceea ce poate și ar trebui făcut cu resurse publice prin acorduri de colaborare pentru a face un obiectiv comun în realitate, conservarea bogatului nostru patrimoniu istorico-artistic”. „O moștenire care este complet legată de o imensă capitală culturală și de istoria Spaniei, a cărei îngrijire și restaurare constituie o datorie a administrațiilor, instituțiilor și cetățenilor”, a adăugat el.

Până în prezent, procentul de lucrări finalizate se ridică la 40%. În prima fază, desfășurată în anul 2022, au fost efectuate acțiuni care au rezolvat patologiile structurale ale transeptului și recuperarea bolților și cornișelor, atât în ​​volume, cât și în picturi, restabilind culoarea aurie la toate muluri. În plus, a fost revizuită întreaga instalație electrică, oferind proprietății un iluminat nou, mai durabil și mai eficient.

A doua fază, care se desfășoară anul acesta, include și acțiuni de restaurare și climatizare în transept, condiționarea pavajului, precum și lucrări la sacristie și anticamera. În prezent, în biserică sunt în curs de desfășurare studii arheologice, care au descoperit pavajul original al transeptului.

În restul spațiilor -sacristie, ante-sacristie și prezbiteriu- va fi instalat un sistem de aer condiționat amplasat sub pardoseală care va permite o utilizare mai economică și durabilă.

Originile și istoria Bisericii

Biserica Carmen și San Luis aparținea vechii mănăstiri Carmelitas Calzado, fondată în 1573 sub patronajul lui Felipe al II-lea și al președintelui său, Jacobo Trenci, supranumit Cavalerul Gratiei. Urmele se datorează arhitectului Miguel de Soria, care și-a început construcția în 1611.

De-a lungul secolelor a suferit numeroase vicisitudini: jefuiri de către trupele napoleoniene, incendii, decrete de confiscare, demolarea mănăstirii cu mănăstirile sale mari, ocuparea de către anarhiști în timpul Războiului Civil, printre altele. Ca o consecință a tuturor acestor evenimente și a marilor transformări ale împrejurimilor sale, proprietatea a suferit importante mișcări structurale, pentru care a fost necesară consolidarea ei.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid avansează în restaurarea Bisericii Carmen și San Luis